Su 18.01.2009 @ 18:23admin

ISOJEN JOKIEN MIES. Iikka Vehkalahti 18.01.09

 Maailma on täynnä uskomattomia tarinoita ja niitä ei kerro vain Werner Herzog.Sundancessa esitettävä Big River Man on hullu, uskomaton ja hyvin taitavasti tehty dokumentti miehestä, joka juo olutta ja viskiä, on ylilihava ja ui jokia – pelastaakseen ne.
 
 
Martin Strel on ylilihava, ryyppäävä slovenialainen, joka ui maailman suurimpia jokia ylhäältä alas. Yksinkertainen selitys: pelastaakseen ne ja maailman saastumiselta, luonnon tuhoamiselta jne…
 
Ahaa, selkeä propagandaelokuvako ? Ei vaan kummallinen 66 päivän matkakertomus uinnista Amazonin yläjuoksulta alas, yli 5000 kilometriä. Miehestä, joka uinnin aikana ajautuu yhä kauemmas ja kauemmas normaaliudesta omiin hallusinaatioihinsa. Pojasta, joka on isän manageri, haastattelujen antaja ja elokuvan kertoja (suurelti ohjaajan käsikirjoituksen mukaan) eikä välttämättä vain sympaattinen henkilö.
 
Musiikki pauhaa lähes läpi elokuvan pateettisena, Amazon virtaa loppumattomasti. Martinista tulee elefanttimies hänen suojellessaan kasvojaan valkoisella lakananaamiolla. Navigoinnista huolehtiva supermarketissa muulloin työskentelevä pokerinpelaaja ajautuu myös kohti toista todellisuutta nähden auringossa taivaan ja kaupungissa helvetin.
 
Ja elokuvan aikana nauretaan paljon.
 
Elokuvan totuudellisuus? Ehkä samaa astettaen kuin Hupert Sauperin Darwins Nightmare-dokumentissa., mutta pääasia on että jotenkin ihmisen ja luonnon yhteys, Amazonin olemus,elämän eläminen ja kokeminen välittyvät vahvasti katsojalle.
 
Harvinainen ja odottamaton elokuvakokemus.

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu