Pe 10.10.2008 @ 23:40admin

YHDEN NOBELIN TÄHDEN.Iikka Vehkalahti 10.10.08

 
Eli miten Yleisradio käytännössä toimii kun on olemassa dokumenttielokuva, jonka pääosassa on Nobelin rauhanpalkinnon saanut presidentti Martti Ahtisaari. ja dokumentti pitäisi saada ulos mahdollisimman pian. ( Neljäs tuoli TV 2:ssa klo 12.10.08 12.45)
 
Kun ”Neljäs tuoli” dokumentti valmistui ajoitimme silloin elokuvan ensiesityksenvälittömästi Nobelin rauhanpalkinnon julkistamisen jälkeiselle Dokumenttiprojektin esityspaikalle.No, silloin palkintoa ei tullut eikä dokumentti saanut toivomaamme julkisuutta eikä yleisömäärää.
 
Olin nyt perjantaina Torniossa suu vaahdossa kertomassa suuresta Lönnrot-projektista noin kuudellekymmenelle pohjoisen elokuvantekijälle ja opiskelijalle kun puhelin soi hiukan jälkeen puolenpäivän.
 
Olin unohtanut laittaa puhelimen äänettömälle, mutta nähdessäni soittajan olevan Katri,vaimoni, vastasin puhelimeen. Hän kertoi Ahtisaaren saaneen Nobelin rauhanpalkinnon. Sali puhkesi taputuksiin välittäessäni uutisen ja minä jatkoin hetken jälkeen tarinaani.
 
Vasta tauolla oli aikaa ajatella ja tietysti: totta kai nyt on syytä esittää pikaisesti uusintana CharlottaAiraksen ohjaama dokumentti ”Neljäs tuoli”, joka kertoo Milosevicin antautumiseen johtaneesta prosessista Martti Ahtisaari tapahtumien keskiössä.
 
SMS kanavajohtaja Ilkka Saarelle tilaaja Timo Järvelle ja Dokumenttiprojektin apulaistuottaja Marianne Näsinlinnalle tietämättä oliko kanavan terävä johto jo hoksannut saman. Viestiin tuli välitön vastaus kaikilta kolmelta. ” Olemme palaverissa, päätämme asiasta pikaisesti”.
 
Yksinkertaista eikö niin. Paitsi, koska dokumentti esitetään, millä ohjelmapaikalla - mikä ohjelma otetaan pois, miten muutoksesta tiedotetaan ja mistä Tampereella oleva ohjelmakasetti lähetetään televisiokatsojille. Timo Järven ehdotus: ”sunnuntai dokkarin ( Dokumenttiprojektin uusintoja sunnuntaisin) paikalla?”.saapui Mervi Junkkosen kertoessa salille elokuvistaan.
 
Hyvä. Helppo vaihtaa ohjelmistossa. Ilkka Saari päättää, että dokumentti lähetetään nyt heti tulevana sunnuntaina. Ohjelman lähettäminen Tampereelta järjestyy. Pieni kysymys: myös FST on sijoittanut ( omaten elokuvaan kaksi esitysoikeutta) dokumentin sunnuntaihin, iltaan klo 20.50.
No, voivathan molemmat kanavat lähettää dokumentin, sen verran harvoin Nobelin rauhanpalkinto tulee Suomeen…
 
Entä ne, jotka eivät huomaa tai pääse katsomaan dokumenttia silti sunnuntaina. Elokuva on sen verran vanhaa tuotantoa, että Ylellä ei ole sen Areena ( netti) oikeuksia. Soitto tuotantoyhtiö Making Moviesin Kaarle Aholle, jolla ei ole mitään sitä vastaan että dokumentti on viikon nähtävissä Areenassa. Marianne järjestää että ohjelma tulee teknisesti Areenaan.
 
Kallella oli toisen ajatukset päällimmäisinä. Dokumentin kansainväliset myyntioikeudet olivat alun perin Yle Exportilla. Tämän Yleisradion myyntiorganisaation lopettamisen jälkeen oikeudet palautuivat Making Moviesille, jolla oli nyt käsissään hyvä tuotanto: televisiotuntiin mahtuva
hyvin tehty dokumentti, jossa Nobelin rauhanpalkinnon saaja oli keskiössä.
  
Mitä tehdä? No, ranskalainen yhteistuotantoyhtiö ADR oli jo reagoinut, soittanut Kallelle ja kysynyt oliko ok, jos pariisilainen Doc&Co ryhtyy myyntiyhtiöksi keskittyen mm. ensi viikolla alkavan MIPpiin. Kalle oli sanonut yes, koska ilman kokenutta myyntiyhtiötä dokumentin levittäminen ympäri maailmaa mahdollisimman nopeasti on mahdotonta.
 
Toivotaan, että Doc&Co ( joka ei ole enää entisensä Catherine LeClefin siirryttyä Fortissimoon)saa myynnin käyntiin. Siitä olisi tuloja tuotantoyhtiölle Suomessa ja kotimaamme brandikin kiillottuisi kuten ulkoministeri Stubb työryhmineen haluaa.

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu