Pe 31.12.2010 @ 22:00Iikka Vehkalahti

Menneen talven lumia


Päättynyt vuosi on ollut monessa mielessä hyvä dokumenttielokuvalle ja Dokumenttiprojketille. Kiitos kuuluu Miesten vuorolle, Reindeerspottingille, Veskulle, Suomen Elokuvasäätiölle – ja tietysti tekijöille. Elokuvasäätiötä ja säätiön jättävää Miia Haavistoa on syytä erikseen kiittää siitä, että dokumenttielokuviin on uskallettu myös satsata .

Dokumenttiprojektilla on ollut hyvä vuosi –kiitos TV 2:n, joka on pitänyt ohjelmaa arvossa ja rahassa. Elokuvateatterimenestykset ovat vahvistaneet DPGC:n myötä brandiä. Samanaikaisesti televisiossa kaksoisstrategia: ensi-ilta keskiviikkoiltana, uusinta sunnuntai-illtapäivänä on ryhtynyt puremaan katsojaluvuissa. Luvut eivät ole huimaavia, mutta näinä aikoina 300 000 katsojan rajan ylittäminen on aina positiivinen tulos.

Ja oikestaan vielä merkittävämpää on ollut, että juuri dokumenttielokuvat ovat Areenassa kaikkien katselluimpia ohjelmia. Eli niiden äärelle hakeudutaan tietoisesti.

Syksyn 2010 yleisöreaktiot televisiossa esitettyihin ovat paremmin muistissa kuin kevään, siksi muutama poiminta viime kuukausilta. Venäläinen mafiatarina Vankilasta valtaan keräsi kovasti katsojia niin televisiossa kuin Areenassakin ja satoja kirjoituksia eri nettipalstoilla. Vaikea Hyönteisten ääni oli positiivinen yllätys, niin paljon voimakasta palautetta tämä vuoden 2009 parhaaksi eurooppalaiseksi dokumentiksi valittu elokuva herätti.

Thriller in Manila keräsi myöhäisillassa yllättävän määrän katsojia ja Oscarvoittaja The Cove puolestaan on ollut Areenalukujen aivan kärjessä.

Alkuvuoden ehdoton tykki oli nyt Aho&Soldan palkinnon saavan Pekka Lehdon dokumenttielokuva Epäilyksen varjossa.

Kotimainen tapaus on tietysti edelleen pyörivä Peter von Baghin Mikko Niskanen. Tanskalainen Armadillo puolestaan on kirvoittanut melkoisesti keskustelua ja keräsi säällisesti katsojia yhdellä kopiolla elokuvateattereissa.

Pirjo Honkasalon ITO sai poikkeuksellisen ylistävän kritiikin Varietyssa ja syystä Pirjoa juhlittiinkin retrospketiivilla maialman suurimmassa dokumenttielokuvajuhlassa IDFAssa.

Mitä muuta. poikkeuksellisen moni suomalainen dokumenttielokuva on päässyt merkittäville kansainvälisille areenoille keräämään rahoitusta.

Ikävää on ollut, että Ylen taloustilanne on heijastunut suomalaisen dokumenttielokuvan tuotantoon, vaikka Dokumenttiprojekti onkin voinut tehdä sopimuksia.

Mutta tilanteen johdosta sopimuksia on tehty sen verran paljon, että tänä keväänä Dokumenttiprojektikin joutuu ilmoittamaan usealle hyvälle hankkeelle: ei.

Ja samaan aikaan paljon todella vahvoja elokuvia on tulossa. Kimmo Pohjonen, Matti Nykänen, Mama Africa, Finnblood, Ounasjokivarsi, Ice Age, Turun tauti, Grotenfeltin Helsinki, Autiomaa, Lahti 2001, Red Forest Hotel  jne.. jne... kats. yle.fi/dokumenttiprojekti/tuotannossa.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu