Ke 22.12.2010 @ 08:39Iikka Vehkalahti

Äimän käkenä

Kaupoissa käyminen ennen joulua saa minut ärtymään pahasti. Ylipäätänsä olen sitä mieltä, että meillä on kaikkea liikaa. Että elämä olisi onnellisempaa, jos meillä olisi vähemmän – myös televisio-ohjelmia. Mutta silti en ymmärrä, miksi juuri kotimainen dokumenttielokuva pitäisi jättää ostamatta lahjaksi jouluna.

Eli kimpaannuin, kun luin tänä aamuna Hesaria ja löysin radio- ja tv-sivuilta kuvan kera jutun, jossa kehoitettiin säästämään jättämällä ostamatta kotimaisia dokumenttielokuvia dvd:nä, koska ne tulevat ensi keväänä televisiosta.

Siis kysymys on samasta lehdestä, joka sumeilematta kertoo uusista jysyautoista tai tositatuhatta euroa maksavista käsisuihkuista tai antaa joka päivä koko sivun tilaa suomalasiten vaalirahoittajien ilmoituksille ja joka on jo kauan aikaa sitten myynyt etusivunsa pakatulle norjalaiselle lohifilelele, joka on voitu tuoda Suomeen Thaimaan kautta.

Kerrattakoon: suomalaiset dokumentaristit tekevät työtään jumalattoman pienellä palkalla, antaumuksella ja vaivannäöllä. Rahaa kerätään ammatitiadolla ulkomailtakin, jotta saadaan tuotettua elokuvia, jotka ovat maailman huippua. Silti tuntipalkat ovat tasoa, jossa paperimiehet oloisivat ollet viimiset vuosikymmenet lakossa.

Juuri tämän takia on yheistyössä tuottajien kanssa pyritty Dokumentiprojektissa siihen, että dokumenteilla olisi säädyllinen määrä aikaa olla myynnissä ennen tv-esitystä, vaikka joissakin tapauksissa juuri tv-esitys lisää dvd-myyntiä ( kiitos tallentavvan digi-box aikakauden).

Ja nyt Hesarissa poimitaan esille juuri dokumenttielokuvat, joita kehoitetaan olemaan ostamatta jouluna lahjaksi, koska ne tulevat muutaman kuukauden kuluttua televisiosta.

Kehotan tekemään juuri päinvastoin.
 

2 kommenttia

Kyllä hesarin linja on jo pitkään ollut hieman naistenlehtimäinen. Kehutaan niitä juttuja, joilla on varaa vastapalvelukseen - mainostamiseen. Ilmeisesti Hesarin linjasta voi päätellä, että kotimaisia dokkareita ei ole ollut (tänäkään vuonna) varaa mainostaa Hesarissa tarpeeksi.

Jos en olisi jo vetäytynyt maaseudun rauhaan - kauas kaikista laajojen valikoimien liikkeistä yhtyisin protestiin ja ostaisin kasan kotimaisia dokkareita.

Hauskaa joulua.

Ihan protestiksi olen jo muutaman vuoden ajan ollut katsomatta Nelosen, Jimin, Livin ohjelmia ja katselen ainoastaan Ylen tai MTV3:n tai ulkomaisten valtiollisten kanavien kuten BBC, Deutsche Welle tai TV5 Monde-ohjelmia. Ottaa nimittäin pannuun see ristiretki, jota Sanoma Oy on käynyt nyt vuosikausia medioissaan Yleä vastaan. Tosiasia kuitenkin on, että Ylellä on Suomen parhaat ohjelmat. Maikkari on paljon sivistyneempi Yleä kohtaan. Maikkarilla on parasta 45 minuuttia, Studio 55 ja sunnuntaisin tulevat yritysten historiaa käsittelevät ohjelmat. Nelonen, joka kierrättää ohjelmiaan Liville ja sitten Jimille ja sitten taas kierros uudestaan Nelosen kautta jne. Sekö parasta Hesarin mielestä. Täytyy myös todeta, että Janne Virkkusen jouduttua sivuun, Hesarin taso on laskenut. Ihmettelen kulttuurisivujen tason laskua, kun siellä kuitenkin on pomona Saarikosken kulttuurisuvun jälkeläinen. Huvittaa myös Hesarin happamuus Sofi Oksasen maailmanlaajuista menestystä kohtaan, kun Hesari - ties kenen toimeksiannosta - yritti torpata Sofin, mutta reipas Sofipa päätti näyttää ja näytti.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu