Su 13.09.2009 @ 08:00Iikka Vehkalahti

NYSSE TARINATELTTA TULEE

Lönnrot-projektin ensimmäiset tuotokset saavat julkisen esityksensä tänään TV 2:ssa Tarinateltassa. Ja huomaan, että jännittää. Miten ne otetaan vastaan? Aukeaako tästä yksi mahdollisuus mennä eteenpäin järjettömässä Lonnrot2017.fi projektissa?

 

Tarinateltta

 

Lönnrot-projekti alkoi käytäväkeskustelusta Seppo Seppälän kanssa. Sen jälkeen projektia on viety eteenpäin erityisesti Joonas Berghällin ja Antti Haasen kanssa suurelta osin pyhällä hengellä sekä Dokumenttiprojektin, AVEK:n ja Tornion ammattikorkeakoulun riskituella.

Prosessiin on mahtunut paljon. Hylättyjä – ja epäonnisia anomuksia – Euroopan Unionille ja Kulttuurirahastolle, isoja palavereja ja pieniä kokouksia. Kymmeniä ideoita, ajattelun kehittymistä, harhateille menoa ja perusajatteluun palaamista.

Cinedu-koulutus ja sieltä Benjamin Orozan idea Kirsi Mattilan, Aija Salovaaran, Sini Järnströmin ja Ismo Leinosen tukemana johti Tarinatelttaan. Samaan aikaan Lapin Lisässä paitsi tuotettiin lyhytdokumentteja Lönnrotiin tehtiin myös mm. Jaakko Heikkilän ja Antti Haasen toimesta monitaiteellinen teos Elli ( johon Arto Kaivanto antoi arvokkaan panoksensa). Ja Kai Kuntola kumppaneineen rakensi omalla kustannuksellaan Kymenlaaksossa tarina-auton. Ja….

 

Tarina-auto

 

Eli oli ihmisiä, jotka innostuivat ajatuksesta. Kerätä, tuottaa, valmistaa 1000 tarinaa Suomesta ennen kaikkea nettiin – ei kenenkään omistukseen. Etsiä ydintarinoita, kokeilla miten ne voidaan toteuttaa, varautua etsimään rahoitusta muualtakin kuin normaaleista paikosita. Ajatella, että sama ydintarina voidlaan toteuttaa eri julkaisualustoille ja erilaisissa muodoissa, erilaisissa dokumentin kestoissa.

Torniolaiset loivat omalla kustannuksellaan nettialustaa ( joka hyödyntää niin Gaza-Serdotin, IDFAn ja monen muun alustan kokemuksia), josta innostuttiin kansainvälisesti. Cinedulasiten kanssa prosessi Johti ajatukseen Tarinateltasta, liikkuvasta studiosta, jossa ihmiset blue screenia vasten voivat kertoa tarinansa.

 

Tarinateltan liikkuva studio

 

Cinedulaiset ( Benjamin.Kirsi, Sini, Aija , Ismoa)tulivat palkattomaan työharjoitteluun Dokumenttiprojektiin Ja ryhtyivät toteuttamaan ideaa. Melkein käsittämättömästi Ylestä löytyi vanhoja tietokoneita ja koko Ylen tekninen koneisto suhtautui erinomaisella tuella näihin ”hulluihin” ja täynnä intoa oleviin ihmisiin.
Hulluihin lukeutui myös Dokumenttiprojekti. Tietämättä mihin kaikki johtaa satsasimme kuluihin ja ostimme Antti Vallalta grafiikan ja Italiasta teltan projektia varten.

Välivaihetta voi lukea esim.Tarinateltan blogista, mutta summarum. Tarinateltta oli Sunny Side Of Docissa, jossa puolestaan pohjoisten Elli sai erinomaisen vastaanoton myötä mm. kutsun Sheffieldiin. Sodankylän elokuvajuhlilla paikalla olivat niin Tarinateltta, Tarina-auto kuin Ellikin.

Ja Tarinateltan tarinat…. Niiden näkeminen johti TV 2:n johtajan Ilkka Saaren kanssa käytyyn puhelinkeskusteluun, jossa luotiin Tarinateltta-televisio-ohjelman konsepti. Kaksi fiksua julkimoa esittelee tarinoita ( Tarinateltassa kuvattuja ja muita Lönnrot-projektin sekä pätkiä dokumenttielokuvista), jotka jokaisessa osassa kommunikoivat toistensa kanssa ja tarinoiden keston vaihdellessa yhdestä minuutista
seitsemään.

Vaihtelevan pituinen ( 4-9 minuuttia) sarja sijoittuu tyhjälle välipaikalle sunnuntai-iltaan.

Tarinateltta sarjan tuottajaksi tuli Jussi Orozan Videokuu ja rahoitusta (nyt ei enää tehty työharjoittelua) paikattiin tilaamalla myös 90 minuuttinen dokumenttielokuva perustuen teltassa kuvattuihin kertomuksiin.

Nyt osia on väännetty kasaan tetta-tiimin porukan toimesta Benjamin Orozan toimiessa ohjaajana. Martti Suosalo ja Maria Heiskanen tulivat erinomaisiksi isännäksi ja emännäksi. Ensimmäisiä osia rakennettiin enemmän varman päälle ( ei liian outoja juttuja), mutta tarkoituksellisesti mukaan otettiin myös tarinoita, joissa ei välttämättä ole paljon mitään tai jotka liikkuvat sillä rajalla.

 

Martti Suosalo Tarinateltan isäntänä

 

Jokaista osaa on leikattu pitkään ja oikeastaan aina on vain vähennetty tavaraa. Yksinkertaista. Ihminen blue screenia vasten kuvattuna, kertomassa omaa tarinaansa. Siinä on jotain paljastavaa.

Tarinateltassa on kuvattu yli 300 tarinaa. Tarina-autossa kymmeniä, pohjoisessa monta,hienoja pätkiä dokumenttielokuvista valittu muutamia kymmeniä.

Jos sunnuntaina 20.50 alkava Tarinateltta ottaa tulta, sarja tulee muodossa tai toisessa jatkumaan myös ensi vuonna. Ollen ensimmäinen niistä paristakymmenestä tuotantoprojektista, jotka Lönnrot2017 pyrkii synnyttämään.

 

Tarinateltta esittää -sarja sunnuntaisin / YLE TV 2 

lähetysajat

 

 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu