Pe 12.06.2009 @ 11:57Juha Mehtäläinen

Malliesimerkki elokuvalevityksestä internetissä - The Auteurs

Mitä elokuvia maksullisesti levittävän nettisivuston täytyy pitää sisällään jotta se kykenee kilpailemaan piratismin kanssa? Tässä keskeinen kysymys johon levittäjät joutuvat nyt ja tulevaisuudessa etsimään vastauksia.

Varsin lupaavan vastauksen kysymykseen tarjoaa The Auteurs. Tämä vielä beta-vaiheessa (siis aktiivisen kehitystyön alla) oleva sivusto pyrkii rakentamaan elokuvien katselemisen ympärille eloisan yhteisön ja tähän mennessä vaikuttaa onnistuvan pyrkimyksessään. The Auteurs keskittyy nimensä mukaisesti klassikoihin ja laatuelokuviin, joissa on vahva tekijän leima. Alati kasvavassa valikoimassa on kaikkea mahdollista, niin dokumentaareja kuin pitkää ja lyhyttä fiktiota sekä animaatioita.

Tällaisen sivuston ylläpitäminen vaatii tietty huomattavasti resursseja, eikä The Auteurs tosiaankaan ole mitään pikku näpertelyä, vaan sen muskeleina ovat muun muassa kaksi suurta levittäjää, laadukkaista dvd-julkaisuistaan tunnettu Criterion Collection sekä hienon katalogin omaava ranskalainen Celluloid Dreams. Kummallakin on taskussaan valikoima sekä fiktiota että dokumentaareja.

Yhteisöllinen puoli löytyy käyttäjien mahdollisuudesta kommentoida katsomiaan elokuvia sekä keskustelufoorumeista joissa käyttäjät keskustelevat itse sivustosta ja sen kehittämisestä, sekä kaikesta mahdollisesta elokuvaan liittyvästä. Vaikka Auteurs on ollut toiminnassa beta-vaiheessaan vasta reilun vuoden, on foorumilla tätä kirjoittaessani jo 3015 keskusteluaihetta, joissa on parhaimmillaan satoja kommentteja - mikä kertoo jotain käyttäjien innokkuudesta. Foorumin lisäksi löytyy myös Notebook -blogi, johon ilmestyy säännöllisesti laaja kirjo juttuja joukolta asiantuntevan oloisia kirjoittajia.

Mukava lisä Auteursin tarjoamassa palvelussa ovat säännölliset teemat, jolloin tarjolla on maksutta kuukauden tai kahden ajan pieni joukko valikoituja elokuvia. Viime kuussa Criterion Collection tarjosi valikoiman klassikkodokkareita katalogistaan (mm. Maysles veljesten ”Salesman”, Barbara Kopplen ”Harlan County, USA” ja Al Reinertin ”For All Mankind”) ja tässä kuussa Martin Scorcesen luotsaama World Cinema Foundation tarjoaa valikoituja pitkiä fiktioita maista joiden elokuvat harvemmin saavat laajaa teatterilevitystä länsimaissa.

The Auteurs screencapture "Great Documentaries"

 

Elokuvien hinta on yleensä 2-5€ / katselu. Vaihtoehtoina ovat myös erilaiset kuukausimaksut joilla saa katsottua tietyn määrän elokuvia, tai jopa rajattomasti. Hinnat ovat mielestäni hyvin houkuttelevia, etenkin kuin huomioi että suuri osa elokuvista on sellaisia joita ei edes tavallisesta videovuokraamosta löydä. Testasin maksusysteemiä sekä kuvanlaatua katsomalla Guy Maddinin ja Isabella Rosselinin yhdessä tekemän kokeellisen ja hauskan lyhytelokuvan ”My Dad is 100 Years Old”. Laatu on tavallista tv-resoluutiota, eli melko hyvä. Toivottavasti lähitulevaisuudessa elokuvia olisi saatavilla myös hd-resoluutiolla.

Sitten huonoihin uutisiin: vain pieni osa Auteursin katalogista on tällä hetkellä katsottavissa Suomesta käsin. Maailmanlaajuisten esitysoikeuksien turvaaminen internetissä levitettäviin elokuviin on epäilemättä työläs ja vaikea prosessi ja pohjoismaiden esitysoikeudet tuskin ovat etusijalla niitä ratkottaessa. Itseäni kyllä kirpaisee selata tarjolla olevien klassikkojen joukkoa, vain huomatakseni etten voi katsoa niitä fyysisen sijantini takia… mutta lohdutan itseäni sillä että Auteurs on vielä beta-vaiheessa ja olen luottavainen että ennen pitkää myös Suomesta käsin on mahdollista nauttia koko tarjonnan kirjosta.

Kaiken kaikkiaan The Auteurs on mielestäni malliesimerkki siitä millaista tulevaisuuden levitystoiminta ja katselu voisi olla ja muistuttaa minua nostamaan esiin erään kauniin puolen koko video-on-demand tyyppisessä levittämisessä. Nimittäin sen että se mahdollistaa elokuville huomattavasti pidemmän eliniän kuin juoksevana virtana tuleva televisiolähetys tai teatterilevitys, tai edes dvd-levitys (koska kuinka monella meistä on oikeasti varaa ostaa hyllyymme vaikkapa kasa Criterionin julkaisuja). Parhaimmillaan unohduksiin jääneet elokuvat voivat jopa saada täysin uuden elämän internetissä.

Käykää ihmeessä tutustumassa, sivuston selaaminen ei ole maksullista - ainoastaan elokuvien katselu - ja muutamia suomesta käsin katsottavia elokuvia löytyy myös ilmaiseksi. Keskustelkaa, kommentoikaa! Onko tällaiselle tarjonnalle kysyntää Suomessa?
 

1 kommentti

Auteurs on erinomainen palvelu ja leffoja tulee koko ajan lisää Euroopan alueellakin katsottaviksi. Pari päivää sitten lisättiin mm. Roy Anderssonin "Giliap" josta ei taida olla minkäänlaista tekstitettyä DVD-julkaisua; muista hankalasti/kalliisti dvd:llä saatavista leffoista löytyy esim. Naomi Kawasen taannoinen Cannes-voittaja "Mourning Forest", Tsai Ming-Liangin "Hole", Harmony Korinen uusin "Mister Lonely" ym. Suosittelen kaikkia leffafaneja tutustumaan ja seuraamaan sivuston kehittymistä, tosin leffojen sujuva pyöritys koneella kannattaa ensin tsekata jollain ilmaisnäytteellä.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu