Pe 26.11.2010 @ 17:11Iikka Vehkalahti

TULOJA IDFASTA

Mitä suomalaisille jäi käteen IDFAn rahoitusfoorumista, maailman tärkeimmästä. Jokainen kertoo varmasti oman tarinansa, minä kerron omani.

 

Suomalaistuotannot Foorumissa.

Suomalaistuotantoja oli mukana ennätysmäärä eli yli viidestäsadasta hakemuksesta noin viidenkymmenen valitun joukkoon kansainvälinen valitsijakomitea oli hyväksynyt kuusi. Illumen ja Joe Davidowin Ice Age, Kimmo Koskelan Ice Bellows (Kimmo Pohjosesta), Petteri Saarion Arctic Desert, Ari Matikaisen Russian Libertines, Pekka Lehdon Kauputt (päähenkilönä Olli Rehn) ja Mika Koskisen Red Forest Hotel (Kiina ja Stora Enso).

Hankkeet esiteltiin joko suuressa salissa (monisatapäiselle yleisölle) tai pyöreän pöydän situnnoissa, joissa elokuvasta oli keskustelemassa 6-9 comm editoria yleisön ollessa rajoiettuna vajaan sataan. Näiden lisäksi oli erikseen 15-20 minuutin one to one meetingit.

Russian Libertines (venäläinen lemmikki-peluri –toisinajattelija päähenkilönä) voitti toisen palkinnon pyöreän pöydän yleisöäänestyksessä ja sai muutenkin erinomaisen kiinnostuksen vastaanoton. Kimmo Pohjosen traileri valloitti totaalisesti yleisön ja useampi kuin yksi suurista tv-kanavista ilmaisi vilpittömän kiinnostuksensa hankkeesen, kunhan tekijät vain jotenin pystyvät ratkaisemaan ongelman
Kimmon suhteellisesta tuntemattomuduesta suuren kansainvälisen yleisön keskuudessa.

Pekka Lehdon elokuva Euroopan taloduellisesta kriisistä ja Olli Rehnistä on edennyt valtavasti Nordisk Foorumista ja keskustelu elokuvan ympäriltä oli yksi foorumin korkeatasoisimmista. Mikäli oikein ymmärsin jo kuusi tv-kanavaa on ennakko-ostanut elokuvan.

Mika Koskisen Red Forest Hotel sai myös myönteisen vastaanoton ja Ruotsin television lisäksi on hyvin mahdollista, että elokuvan ennakko-ostaa useampi kuin yksi muu tv-kanava.

Petteri Saarion Arctic Desert oli jo etukäteen elokuva, jolle on vaikea löytää televisiokanavaa. Mietiskelevä, lähe meditatiivinen elokuva tiedemiehen (geologi) mielestä on vaikea pala mille tahansa televisiokanavalle ( ”te suomaliset olette kyllä kummallisia) eikä pitkä traileri ollut vielä ihan kohdallaan toteutuksen elokuvan perusstarinan ja fokuksen suhteen, vaikka kuvat ovatkin upeita.
Mutta moni tuli sanomaan, että on hienoa kuinka Suomessa vielä yritetään tehdä oikeita elokuvia.

Eli: rahassa foorumi tuo Suomeen ehkä 50 000 euroa ehkä 500 000 euroa. Elokuvan tekemisessä mukanaolleille tuottajille ja ohjaajille varmasti erinomaisen koulun elokuvantekemisestä ja tv:n madhollisuuksista. Elokuville: olen varma että niistä tulee paljon parempia nyt kuin olisi tullut ilman foorumia.


Ja suomalainen (Vaski Filmi, Janne Niskala) osatuottaja voi hymyillä onnellisesti. Etelä-korealainen Planets of Snail on sai erinomaisen vastaanoton ja sillä on jo suuria rahoittajia mukana.

Dokumenttiprojekti pitchasi vielä yhden projektin The Iranian Job, joka kertoo amerikkalaisen ammattikoripalloilijan pelikaudesta Iranissa aina vihreään vallankumoukseen saakka. Rough cu tuo mieleen Täynnä tarmoa elokuvan, mutta Iranian Jobissa päähenkilö on hurmaavan sympaattinen, naivi
ja herrasmiesmäisesti käyttäytyvä Kevin, jonka silmät avautuvat vihreän vallankumouksen aikaan ja joka hurmaavasti iranilaisnasiten kanssa flirttailtuaan päättää USAhan palattuaan mennä naimisiin  tyttöystävänsä kanssa – ja palaa pelaamaan Iraniin.


Ai, mitä Ylelle ulkomailta. Ehdottomasti Russian 28 UP eli jatkoa Dokumenttiprojektin esittämälle ja erinomaisen vastaanoton saaneelle 21 UP sarjalle, jossa on seurattu kahtatoista venäläisslasta 7 vuotiaasta lähtien aina 7 vudoen välein.

Vankilasta valtaan tekijä Aleksander Gentelev pitchasi uskomattoman tarinan Venäjän yritysmiehittäjistä. Mutta Gentelev tekee myös elokvuaa Shotsin olympialaisten valmisteluista, rikoksesta korruptiosta ja mafiasta. Kun kysyin kadhenkeskisessä palaverissa: kumman otan Raidersit vai Shotshin Aleksander vastasi
yhdellä sanalla: Shotshi. Eli toinen venäläisdokumenttielokuva tulossa Dokumenttiprojektiin.

Meneekä Camilla Nielsenin Democrats mihin dokumenttipaiakalle Ylessä, sitä ei vielä voi tietää, mutta aivan erinomainen projekti kahdesta miehestä, kahdesta vihollisesta, jokta kirjoittavat Zimambwen uutta perustuslakia. Kuulostaa tylsältä? Näkisittepä materiaalin.

Mitä muuta ? Harkinnassa on ueista. Laukussa kasa raaka-leikkauksia ja materiaalikoosteita. Parin päivän – jos vain löytyisi sellainen aika – työ käydä ne lävitse.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu