Ma 27.07.2009 @ 18:00Iikka Vehkalahti

Dokumentit ja yritystoiminta

Perinteisesti dokumentaristeja pidetään jonkin sortin vasemmistolaisina. Niinpä yllättävää voi joillekin olla, että yritysmaailma on kääntänyt katseensa juuri dokumentaristeihin.

Aikoinaan perinteinen yrityselokuva oli yrityksen mainoselokuva sanan parhaassa tai pahimmassa merkityksessä. Eli yritys oli hyvä, toimitusjohtajan lausunto oli mukana elokuvassa, kuvat olivat näyttäviä - ja usein konkurssi piileskeli leikkauspöydän takana.

Aika pitkälle on edetty näistä päivistä. Nykyisin tarvitaan videoita ja elokuvia oman henkilöstön motivoimiseen ja hengen nostattamiseen, tiiviin asian välittämiseen asiakkaille tai ytimekkään kuvallisen viestin kertomiseen kansainvälisille kumppaneille.

Kysymys totuudellisuudesta ja uskottavuudesta on tullut kiilotkuvamaisuutta tärkeämmäksi. Niinpä esim. Michael Franck tuottaa ansiokkaasti perheyrityksistä kertovia dokumentteja, joiden luonne on dokumentaarinen vaikka päärahoittaja löytyy itse yrityksestä.

Minulle Dokumenttiprojektin tuottajana on tullut jo pariltakin mainostoimistolta soitto, jossa on tiedusteltu löytyykö Suomesta dokumentaristeja, jotka olisivat valmiita isollakin rhalla tekemään vaikka vain nettiin kunnollista dokumenttia yrityksen toiminnasta. Dokumenttia, joka erottuu luonteeltaan selvästi yrityksen normaalista mainonnasta, dokumenttia, joka rakentaisi uskottavuutta yrityksestä.

No, on turha kuvitella, että yritys rahoittaisi dokumenttia, joka paljastaisi yrityksen pimeää puolta tai liikesalaisuuksia, mutta rajankäynti totuudellisuduen, dokumenttielokuvan ja lopputuloksen välillä voi olla hiuksenhieno.
Katselin juuri amerikkalaismeastari Pennebakerin viimeisen elokuvan ranskalaisista keittiömestareista ( The Collar) ja sitä voisi ehdottomasti pitää yhtä hyvin ao ammatin esittelyelokuvana kuin hienoana dokumenttielokuvana.

Ja aikoinaanhan Timo Korhosen dokumenttielokuvaa huippukiintiestövälittäjästä pidettiin kiinteistövälittäjien liitossa erinomaisena ammattiesittelynä, kun taas jotkut muut lukivat elokuvaa hyytävänä kuvauksena espoolaisuudesta.

Eli: oikeastaan tapahtumien seuraaminen, kirjaaminen- dokumentoiminen sanan perinteisessä merkityksessä - voi johtaa lopputulokseen, jonka totuudellisuus on suurempi kuin hyvin näkemyksellisen ohjaajan näkemyksellinen elokuva?

Välttämättä en ihmettelisikään, jos Nokian brandihistoriaa kuvaavan yritysvideon, joka esiteltiin laajalle kansainväliselle yleisölle, takana olisi sama porukka,joka teki Riot On!:n, jossa melkeipä pilkattiin Nokiaa. Käsialoissa on ainakin jotain samanlaisuutta.


 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu