La 28.02.2009 @ 00:50Hannu Oksanen

Unissalaulaja

Herään Lapin yöhön komeassa hirsihuvilassa. Viereisessä vuoteessa – ilmeisen onnellista unta - nukkuva mies laulaa kuuluvalla äänellä: ”Tyttöni, tyttöni mun, oolethan siinä mun… jne.”. Olisipa kamera ja Pasi nyt tässä, tai edes joku nauhoitin. Ei ollut. Kuvaaja ja äänittäjä nukkuivat naapuritalossa. Harmittihan se, mutta toisaalta sain varmuuden, että Mikko on oikea mies elokuvan päähenkilöksi.

Unissalaulaja oli Mikko Lohikoski. Hän on esivalmistelussa olevan D-projekti dokkarini - ”Börje & Mikko” - toinen päähenkilö. Ja hänen vuokseen ryhmämme Saariselän Laanilaan tammikuisena torstai-iltana ryntäsikin. Lähdimme tähän dokkarin ensimmäiseen kuvausryhtymään todellisessa hälytysajossa. Leffan esitutkintaa tekevä Risto Repo kuuli tiistaina, että Mikko viettää kollegojensa kanssa seuraavan viikonlopun Saariselällä. Kollegojen kanssa Saariselällä!!! Päätin, että meidän on oltava siellä myös. Mikko, tuo suurten mittojen kosmopoliitti suostui tietenkin ajatukseen ja järjesti meille myös oivan majoituksen.

Saavuimme Laanilaan juuri parahiksi illansuussa. Mikko seisoi keskellä kelotuvan salia lasi kädessä. Oli menossa Mikon syksyisten 60-vuotisjuhlien remixbileet. Hän odotti kunnes kamera käy ja aloitti puheen. Se oli pitkä, polveileva ja sameahko tarina. Nauhalle siitä ei ikävä kyllä jäänyt mitään. Jostain kamerahäiriöstä johtuen puheen osuus oli mennyt makkeliksi. Onneksi vain se. Hyvin lauletun yön jälkeen Mikko oli aamulla kovassa vedossa ja siksi veimmekin hänet Kaunispään laelle. Ja siinä keveästi hiihdellessään hän kertasi kokemuksiaan Saddamin Irakista. Ja vähän myöhemmin kelotuvassa - after ski - Mikko kertoi hyvästä ystävästään Jasser Arafatista ja Kekkosesta ja …

Lappi antoi meille kelpo materiaalit. Toisen päähenkilömme Börje Mattssonin esittely on kuvattu jo viime kesänä Faces-festivaaleilla. Trailer on nyt koossa ja rakenteellisetkin ideat ovat kehittyneet. Nyt toivomme SES:ltä suopeaa suhtautumista, jotta pääsemme kasikirjoituksen vääntöön. Tässä kaikki Saariselältä tänään.


Hannu Oksanen, ohjaaja & tuottaja
Börje & Mikko – dokumenttielokuva
Mediatehdas Dakar Oy
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu