Berliini 24h –päivä metropolin elämää
Olen tässä nyt muutaman päivän seurannut YLE Teeman esittämää Berliini 24h – päivä metropolin elämää -dokumenttia. Dokumentti esitettiin kokonaisuudessaan 5.9.2009, jolloin se teki historiaa olemalla historian pisin yhtäjaksoisesti esitettävä tv-produktio. Itse törmäsin dokumenttiin sattumalta tällä viikolla, jolloin dokumenttia on esitetty Teemalla noin kuuden tunnin pätkissä. Ensi yönä pääsee vielä seuraamaan berliiniläisten elämää puolesta yöstä aamukuuteen saakka (Teeman esitysaika 23.30-05:30).
Dokumentti onnistuu mielestäni hienosti esittämään moninaisen ja mielenkiintoisen kuvan berliiniläisten päivästä, aamusta aamuun. Henkilögalleria on todella laaja, mutta lähes jokaisen päivässä on jotain mielenkiintoista, vaikka kyse on useimman kohdalla tuiki tavallisesta arjesta. Paikoitellen esiintyvä kertojaääni antaa mielenkiintoista lisätietoa, mutta ei sorru liiallisiin selittelyihin.
Voin vain arvailla, miten mittava operaatio dokumentin toteutus on mahtanut olla. Ylen ohjelmatietojen mukaan yhden päivän aikana kuvattua dokumenttia tallensi peräti 80 kuvausryhmää. Leikkausprosessi on eittämättä ollut työläs, mutta lopputulos on melkoisen ehjä kokonaisuus. Ryhtiä tuo esimerkiksi väligrafiikkana toimiva Berliinin kartta, jossa seurattava henkilö sijoitetaan oikeaan kaupunginosaan.
Berliini 24 h -dokumentti on erittäin onnistunut ja pitkälle viety toteutus siitä, mitä Suomessa tehtiin Toinen Suomi -projektin puitteissa. Toinen Suomi -projektin tavoitteena oli synnyttää kolmetuntisia dokumentteja siitä, miten Suomessa elettiin kuvaushetkellä. Dokumenttien kohteena ei kuitenkaan olleet kokonaiset kaupungit ihmisineen vaan pienemmät yhteisöt (vaikka Isolinnankatu melko läheltä jo liippaakin). Jo tavoitteena ollutta kolmetuntista kestoa kauhisteltiin, mutta ihan hyvin nämä Teeman kuuden tunnin esitykset ovat jaksaneet pitää mielenkiinnon yllä (vaikka myönnän, että näin komeina pakkaspäivinä en ole pelkästään ruudun ääressä viihtynytkään). Mielenkiintoista on myös jatkossa seurata, minkälaisen kuvan Suomesta Lönnrot 2017 -projekti onnistuu maalaamaan, vaikka hieman erilaisesta konseptista onkin kyse.