Sattuma korjaa satoa
Sunnuntain Hesarin etusivu kertoi näyttävästi Stora Ensoa kohtaan suuntautuvasta vastarinnasta Brasiliassa. Sisäsivuilla esiteltiin myös näyttävästi Ilkka Kippolan ja Jari Sedegrenin Dokumentin ytimessä teos.
Ja sattumaako lienee se, että etusivun uutinen ja kirjan yksi tärkeimmistä osioista ovat dialogissa keskenään.
Jokainen, joka on nähnyt edes osia Heikki Ahon ja Björn Soldanin sotia edeltävistä dokumenteista Suomen puu- ja paperiteollisuudesta, on ollut varmasti vaikuttunut.
Niissä kuvissa on heijastunut - ei vain tekijöiden korkea ammattitaito ja kunnianhimo- vaan suomalaisuuden henki. Puun ja paperin, metsurin ja työläisen merkitys maan hyvinvoinnille
Ehkä se on juuri, mikä kirpaisee. Suomalainen metsäteollisuus ennen sotia ja sodan jälkeenkin rakensi suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa köyhänkin lapselle annettiin mahdollisuuksia opiskella ja vielä kouluruoka päälle.
Tänä päivänä näyttää suomalaisella metsä-sellu-.ja paperiteollisuudella olevan hengissäselviämiskamppailun taustalla kauhea ja kavala motiivi: voiton maksimointi.
Tunnustan, en ole vielä lukenut Kippolan ja Sedgrenin kirjaa, mutta arvioinneista välittyy dokumenttielokuvan merkityksestä jotain olennaista. Sen tehtävänä on tallentaa taiten ja viisaasti vallitsevaa todellisuutta. JJoka muuttuu ajan myöt silloin vaikuttavaksi historiaksi.