Ma 03.08.2009 @ 10:00Iikka Vehkalahti

Kirottu DVD


Kuinka helpottunut olinkaan pari vuotta sitten, kun VHS- nauhat vaihtuivat DVD-levyihin. Mutta meikäläisen ammatissa DVD-levyistä on tullut oikeita kiusankappaleita.

Eli, kun erilaisia dokumentteja tai niiden raakaleikattuja versioita tai kuvattua materiaalia katseli VHS-nauhoilta se merkitsi kasettikasoja joka paikassa. Tampereen työpöydällä ja Helsingin työpöydällä, kotona olohuoneessa, keittiössä, työhuoneessa, kellarissa, auton takapenkillä, repussa, muovikasseissa ja matkoilta tultaessa painavassa matkalaukussa.

Eli miten helpottavaa, kun tilalle tulivat DVDt. Pinot ja painot kutistuivat ehkä viidesosaan entisestään.

MUTTA:


Mutta kun ammattiini Dokumenttiprojektin tuottajana kuuluu katsella elokuvien raakaleikattuja versioita, jotka tuottajat tuovat tullessaan tai lähettävät postitse. Tai elokuvien trailereita tai kuvattua materiaalia.
Ja kun nämä DVD:t on tehty leikkausyksiköissä ja DVD:t ovatkin tietokonetiedostoja todelliseksi kiroukseksi on tullut, että jatkuvasti ja koko ajan on DVD-levyjä, joiden katseleminen on turhauttavaa taistelua.

Minulla on käytössä normaalisti työpöydällä LG:n DVD playeri, HB:n tietokone sekä Sonyn pieni DVD.palyeri. Mutta kun tänään yksikään näistä ei suostu toistamaan raakaleikattua lyhytdokumenttia, johon tekijä odottaa heti palautetta, niin mitäs teet.

Eilen illalla kannettava tietokoneeni kieltäytyi soittamasta viidestä DVD:stä kahta ja työhuoneen playeri kieltäytyi yhdestä. Muistan tapauksen, jossa kiersimme tuottajan kanssa pitkin Yleisradiota löytääksemme jonkun koneen, joka suostuisi näyttämään tuottajan mukaan kahteen kertaan eri koneilla testatun DVD:n.

Ja vielä yksi purnaus. Kesti vuosia kertoa tuottajille, että VHS:ään kannattaa kirjoittaa elokuvan nimi, muuten kasetti on tuhoon tuomittu. Nyt sama rumba on alkanut uudestaan. Jotenkin jotkut ajattelevat, että DVD:n sisällön pystyisi jotenkin tunnistamaan ilman nimeä. Ei pidä paikkaansa.
 

1 kommentti

Mitäpä jos kokeilisit Applen tietokonetta? Mac toistaa yleensä mukisematta kaikenlaisia levyjä, sillä siinä on laajat valmiudet siihen.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu