La 07.11.2009 @ 11:00Iikka Vehkalahti

UUSI KIELI DOKUMENTEILLE

Jälleen kerran Sheffieldin dokumenttielokuvafestivaalilla jatkettiin keskustelua siitä, mitä tarkoittaa dokumentaarisen tuotannon toteuttaminen ensisijaisesti nettiin. ” Net as the first platform”.Mutta nyt tehtiin myös konkreettinen päätös: prosessi jatkuu Helsingissä 13-15.12.

Jo vuosia on dokumenttipiireissä keskusteltu netistä, VOD:sta, cross-platformista, multimediasta jne...ilman, että kovin paljon on tapahtunut. Kun joka vuosi tv-yhtiöt yhteistuottavat eri tavoilla satoja dokumentteja, ei maailmassa ole tehty kv-yhteistuotannolla yhtään todellsita web-dokumenttia.

www

Useimmiten dokumentaristit puhuvat webistä tarkoittaen a) joko elokuvan kylkeen tai tueksi rakennettua webbisivustoa b) tai dokumentin levittämistä netissä.

tai sitten dokumentaristit ovat löytäneet eri sosiaaliset verkostot (facebook, twitter, .ning, etc.. etc.. ) mutta varsinainen ajattelu, mitä tarkoittaa todellisuudessa dokumentin tekeminen nettiin ensimm-äisenä julkaisualustana.

Mitä vaatimuksia netti asettaa dokumentille ( pituuden, dramaturgian, kuvaustavan, leikkaamisen jnen.) ja mitä mahdollisuuksia se luo ( haarautuvien polkujen puutarha, itneraktiivisuus, open source, non-lineaarisuus).

Sheffieldissä pyritiin etenemään konkreettisesti tässä ajattelussa kutsumalla joukko broadcastereista, tuottajia ja websivujen guruja ( webnörtit ja dokumentaristit eivät paljon kommunikoi keskenään paitsi doc labeissa..) ajatuksena edetä kohti mahdollista kansainvälistä yhteistuotantoa.

Niinpä mukana oli mm. Gaza-Serdotin luojat, Rip-Remix Manifeston tekijät, Ground Zeron luojat, Arten edustajat, Highrisen rahoittajat, ITVS Usasta jne....Liian monta ihmistä todella tehokkaaseen kaikkien kysymysten läpikäyntiin ( kuten uusi rahoitusstrategia), mutta askel eteenpäin.

Monista asiosita esille nousi mm. kysymys palaamsiesta tarinan kerronnan perusjuurelle, oraaliseen tarinankerronnan muotoon ( johon suomalaisten Lönnrot2017 ja Tarinateltta istui kuin nyrkki silmään) sekä kysymykseen teeman ja teemattomuuden välisestä suhteesta tuotannossa.

Yritän palata koko kysymyksenasetteluun tässä blogissa myöhemmin, mutta vetäjien – meikäläisen ja Gaza-Serdotin tuottajan Arik Bernsteinin- ehdotus prosessin jatkamista työryhmässä,johon kuuluvat Alexandre Brachet Ranskasta, Brett Gaylor Kanadasta, Antti Haase Suomesta ja Arik Bernstein Israelista, hyväksyttiin yksimielisesti,.
Kuten myös, että ryhmä kokoontuu Helsinkiin kolmeksi päiväksi ( jolloin järjestetään 14.12 avoin masterclass Dokumenttielokuvan Tuki Ry:n toimesta) suunnittelemaan tulevaa .. mm.Dokumenttiprojektin/Lönnrot2017 ajattelemaa suurta webdokumenttia.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu