UUSI KIELI DOKUMENTEILLE
Jälleen kerran Sheffieldin dokumenttielokuvafestivaalilla jatkettiin keskustelua siitä, mitä tarkoittaa dokumentaarisen tuotannon toteuttaminen ensisijaisesti nettiin. ” Net as the first platform”.Mutta nyt tehtiin myös konkreettinen päätös: prosessi jatkuu Helsingissä 13-15.12.
Jo vuosia on dokumenttipiireissä keskusteltu netistä, VOD:sta, cross-platformista, multimediasta jne...ilman, että kovin paljon on tapahtunut. Kun joka vuosi tv-yhtiöt yhteistuottavat eri tavoilla satoja dokumentteja, ei maailmassa ole tehty kv-yhteistuotannolla yhtään todellsita web-dokumenttia.
Useimmiten dokumentaristit puhuvat webistä tarkoittaen a) joko elokuvan kylkeen tai tueksi rakennettua webbisivustoa b) tai dokumentin levittämistä netissä.
tai sitten dokumentaristit ovat löytäneet eri sosiaaliset verkostot (facebook, twitter, .ning, etc.. etc.. ) mutta varsinainen ajattelu, mitä tarkoittaa todellisuudessa dokumentin tekeminen nettiin ensimm-äisenä julkaisualustana.
Mitä vaatimuksia netti asettaa dokumentille ( pituuden, dramaturgian, kuvaustavan, leikkaamisen jnen.) ja mitä mahdollisuuksia se luo ( haarautuvien polkujen puutarha, itneraktiivisuus, open source, non-lineaarisuus).
Sheffieldissä pyritiin etenemään konkreettisesti tässä ajattelussa kutsumalla joukko broadcastereista, tuottajia ja websivujen guruja ( webnörtit ja dokumentaristit eivät paljon kommunikoi keskenään paitsi doc labeissa..) ajatuksena edetä kohti mahdollista kansainvälistä yhteistuotantoa.
Niinpä mukana oli mm. Gaza-Serdotin luojat, Rip-Remix Manifeston tekijät, Ground Zeron luojat, Arten edustajat, Highrisen rahoittajat, ITVS Usasta jne....Liian monta ihmistä todella tehokkaaseen kaikkien kysymysten läpikäyntiin ( kuten uusi rahoitusstrategia), mutta askel eteenpäin.
Monista asiosita esille nousi mm. kysymys palaamsiesta tarinan kerronnan perusjuurelle, oraaliseen tarinankerronnan muotoon ( johon suomalaisten Lönnrot2017 ja Tarinateltta istui kuin nyrkki silmään) sekä kysymykseen teeman ja teemattomuuden välisestä suhteesta tuotannossa.
Yritän palata koko kysymyksenasetteluun tässä blogissa myöhemmin, mutta vetäjien – meikäläisen ja Gaza-Serdotin tuottajan Arik Bernsteinin- ehdotus prosessin jatkamista työryhmässä,johon kuuluvat Alexandre Brachet Ranskasta, Brett Gaylor Kanadasta, Antti Haase Suomesta ja Arik Bernstein Israelista, hyväksyttiin yksimielisesti,.
Kuten myös, että ryhmä kokoontuu Helsinkiin kolmeksi päiväksi ( jolloin järjestetään 14.12 avoin masterclass Dokumenttielokuvan Tuki Ry:n toimesta) suunnittelemaan tulevaa .. mm.Dokumenttiprojektin/Lönnrot2017 ajattelemaa suurta webdokumenttia.