To 28.05.2009 @ 07:47Iikka Vehkalahti

Syyllisyyden taakka. Tel Aviv II

 

Miten ihminen suhtautuu syyllisyyden tunteeseen tekemistään pahoista teoista. Pyrkii kieltämään sen, pyrkii unohtamaan, pyrkii pääsemään siitä irti, parantumaan. Vai elämään sen kanssa. Kysymyksiä, jotka nousivat esille useammankin Tel Avivissa esillä olleen dokumenttielokuvaprojektin yhteydessä.


Tel Avivin kansainvälinen rahoitusfoorumi dokumenttielokuvia varten on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista maailmassa. Israelilaiset dokumenttielokuvan tekijät joutuvat luonnollisista syistä kyselemään koko ajan maailman ja oman toimintansa oikeudenmukaisuutta ja merkityksellisyyttä.

Foorumin kaikki elokuvat eivät suinkaan käsittele Israelin ja Palestiinan konfliktia tai holokoustin läsnä olevaa varjoa.On projekteja, jotka kertovat enemmäkin siitä, miten nämä pyritään unohtamaan aivan kuten läpi vuorokauden elävä Tel Aviv baareineen, paheineen ja hedonismineen pyrkii tekemään. ( Tel Aviv ja Cape Town muistuttavat monessa suhteessa toisiaan. Aivan vieressä olevan toisen todellisuuden olemassaolo ei voi olla vaikuttamatta ihmisiin.

Ne, jotka eivät pyri unohtamaan tai kieltämään toista todellisuutta , palestiinalaisia, ovat käsitelleet kysymystä dokumenttielokuvissaan hyvin eri tavoin. Ehkä ensin olivat elokuvat, jotka kertoivat palestiinalaisista uhreina, dokumentteja jotka kertoivat perustilanteen epäoikeudenmukaisuudesta.

Sitten on ollut elokuvia äärijuutalaisista ( kuten Settlers, 5 days etc…) ja inhimillisiä tarinoita palestiinalaisista ( 9 star hotel) ja elokuvia, joissa ihmiset katuvat pahoja tekojaan.

Tel Avivin Foorumissa esiteltiin Gatekeepers ( Israelin salaisen poliisin johtajista kertova elokuva) joka tulee olemaan sensaatiomainen, koska ne jotka ovat tappaneet katuvat tekojaan. Aivan samoin kuin To See If I Am Smiling ( Hymylinkö minä) israelilaiset naissotilaat ihmettelevät, miksi heistä tuli armeijassa epäinhimillisiä.

Nyt ollaan menossa vielä yksi askel pidemmälle. Elokuviin, jotka eivät kerro katumuksesta vaan miten ihminen muuttuu. Daniel Sivanin elokuva seuraa kahden vuoden ajan neljää israelilaisnuorukaista ennen armeijaan menoa ja armeijan aikana. Kysymys on hyvin samanlaisista nuorista kuin kaikkialla maailmassa.

The World Class Kids seuraa vuoden ajan koululuokkaa, jossa on lapsia monesta kansallisuudesta, mutta joille kaikille opetetaan vain yhtä uskonnollista ajattelua.

Fifth Colony etsiytyy pahuuden ytimeen. Lähes pelottavalla tavalla ja uskalluksella elokuva liikkuu venäläisten vapaana olevien murhaajien ja heidän ajatustensa keskuudessa.

"Elokuva ei kerro äärioikeistolaisista, se kertoo pahuudesta meissä jokaisessa, etsin vastausta siihen, miten minä sen kanssaelän., totesi elokuvan ohjaaja hiljentäen

huoneen. 


 

Asiasanat: 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu