Ma 28.03.2011 @ 06:23Iikka Vehkalahti

KOLMAS ULOTTUVUUS PÄHKINÄNKUORESSA


Kolmas ulottuvuus aukeaa pikkuhiljaa parin lähiviikon aikana. Jo tällä viikolla Yle Areenassa ja omalta hakualustalta on katsottavissa useita kymmeniä dokumentteja Aasiasta, Afrikasta, Latinalaisesa Amerikasta ja Lähi-idästä.

Koko hankkeen takana on lähes kymmenen vuotta Dokumenttiprojektin sekä TV2:ssa että Teemalla pyörittämä dokumenttisarja Kolma sulottuvuus ( aiemmin Saman auringon alla), joka jäätyään kodittomaksi saa nyt julkaisualustan verkosta.

Toisena perussyynä on, että ns. kehittyvät maat saavat hyvin vähän tilaa mediassa ja jos saavat kyse on usein kriiseistä,sodista tai vakavista ongelmista. Kolmas ulottuvuus pyrkii tarjoamaan dokumentteja, joissa näkyy myös ns. normaali elämä.

Suurin osa dokumentista on sijoitettu Ylen Areenaan, jossa ne ovat katsottavissa. Oma alusta on luotu kahdesta syystä. Yhtäältä alusta toimiihakukoneena eli dokumentteja voi etsiä mm. teeman tai maan mukaan. Toisaalta alusta tarjoaa mahdollisuuden linkkiyhteyksien kautta tarjota myös dokumentteja, joiden kotipesä on muualla kuin Areenassa. Niinpä yhteistyöstä on sovittu mm. maailman suurimman dokumenttifestivaalin IDFAn kanssa. Monet suomalaisesta kehitysyhteistyöstä kertovat videota löytyvät puolestaan mm. YouTubesta.


• huhtikuussa 2011 katsottavana on noin 60 maailman parhaimpiin kuuluvaa dokumenttielokuvaa, vuoden lopussa määrä on yli 100.Suurin osa on nähty aiemmin Ylessä

• elokuvat ovat katsottavissa ilmaiseksi vain Suomen alueella seuraavan kolmen vuoden ajan, vain streemaus ei donwload - varustettuna suomalaisella tekstityksellä

• alusta on itsenäinen hakukoneineen ja filttereineen pääosan dokumenteissa ollessa
sijoitettuna Ylen Areenaan

• Areena-dokumenttien lisäksi alusta tarjoaa mm. suomalaisia kehitysyhteistyövideoita sekä hollantilaisen IDFA TV:n ohjelmistoa ( englanninkielisenä)

• Alustan ohjelmistossa mm. Armadillo ( Cannes-palkittu), The Ball ( Cannes-palkittu), Taksi pimeyteen ( Oscar-voittaja), Enemies of Happiness ( Sundance ja iDFA voittaja),Äänestä minua ( Oscar-ehdokas)

• Ensi-esityksinä Ylellä tulevat alustalla saamaan mm. Fortress( maahanmuuttajat), The Oath( Jemen), Nero´s Guests( Intia), Green Wave, Freemen ( Indonesia), Saving Dolma ( Nepal-Saudi-Arabia), Kongo neljässä näytöksessä ( Kongo) jne...

• alustan toteutus on tapahtunut Yleisradion Dokumenttiprojektin toimesta yhteistyöllä mm. Tornio-Kemi Ammattikorkeakoulun kanssa. Projektia ovat rahoittaneet AVEK
sekä Ulkoministeriö.

• Kolmasulottuvuus.fi:stä lisätietoja antavat vastaava tuottaja on Iikka Vehkalahti, mediatuottaja Seppo Rokka ja apulaistuottaja sopimuksista vastaa Tarja Forsman. Alustan rakentamisesta vastaa Zahid Choudry, perustuen tarinateltta.fI.n alustalle.


Kolmas ulottuvuus toimintaa esitellään tiedotusvälineille ja kaikille kiinnostuneille tiistaina 29.3 klo 13 Yleisradion Isossa Pajassa.
 

ja ohjelmisto linkistä:http://issuu.com/dokumenttiprojekti/docs/kolmasulottuvuus

4 kommenttia

Mielenkiintoista. :)

Vähän on jäännyt epäselväksi kenelle ko tarjonta on tarkoitettu. Aivan loistava idea, mutta kyllä aluksi jäi fiilis että on jonkun "sisäpiirin" tekele ja ei koske suurta yleisöä.

Esim Areenan, Kolmannen ulottuvuuden, Dokumenttiprojektin ja YLEn suhde epäselvä. Jostain linkistä aukesi tosi hyvä esite tarjonnasta ja dokumenttien sisällöstä. Nyt tämä hävinnyt tyystin jonnekin ja filmit yksittäisinä pätkinä "kolmannen ulottuvuuden" alla.

Ylen sivuilta pieni epäselvä linkki bannerissa, jonka primääri tavoite puffata jotain yksittäistä dokkaria ?

Uskon että perusajatuksenne on todella tehdä tästä hyvä juttu. Kävin tänään aihetta läpi akk-opiskelijoiden kanssa läpi ja palaute käytettävyydestä ei ollut mairitteleva.

Dokkarit kyllä kiinnostivat :)

Ymmärän hyvin alkuvaiheen vaikeudet, mutta kannattaa hieman miettiä vielä käytettävyyden selkoutta.

Kiitos jokatapauksessa hyvästä jutusta !

hei olisi todella kiva saada lisaa konkreettista tietoa kaytettavyyesta
koska ensi viikolla hiomme navigointia, lisaamme myos perustietoja infosivulle
ja rakennamme linki mainitsemallasei informaatiosivulle dokumenttiprojektin sivustolla.

periaattesssa kyse on levitysalustasta, jossa oma alusta tulee myohemmin elokuvien maaran lisaantyessa toimimaan hakukoneena, joka tarjoaa
areenaan verrattuna lisatarjontaa, kuten idfa tv ja kehitysyhtistyovideot.

terv iv

Nyt kuukauden jälkeen voi sanoa, että palvelu pelaa yllättävänkin hyvin. Katselumäärät Areenassa ovat melkoiset, kaksinkeraiset ednnakko-odotuksiin nähden ja hakualusan tarve on tullut aika selväksi elokuvien määrän lisääntyessä. Erillinen alusta on tarjonnut myös mahdollisuuden sijoittaa linkin kautta mm IDFA TV:n elokuvia samaan sarjaan.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu