Pe 06.02.2009 @ 10:40admin

Pizzaa ja Dylania. Iikka Vehkalahti 06.02.09

 Perjantai ei ole lainkaan huono dokumenttipäivä televisiossa. Kolmas ulottuvuus tarjoaa viikoittain dokumenttihelmiä Euroopan ja USAn ulkopuolelta ja FST5 esittää esimerkiksi tänään tärkeän dokumenttielokuvan Pizzaa Aushcwitzissa.
 
 
Suomalaisille ei pizza-tarina välttämättä aukea kaikessa merkityksessään, mutta israelilaisille se on ollut merkittävä askel. Dokumentti käsittelee nimittäin koko Israelin olemassaolon erästä kipeintä kysymystä. Ei, ei natsien keskitysleirillä tapahtuneita juutalaistuhoja, vaan näiden tuhojen varjoa tämän päivän Israelissa.
 
Ensimmäisen kerran ainakin minä näen nuorensukupolven ilmaisevan avoimesti piilossa olevan yleisen tunteen: päästäkää meidät pois keskitysleirien varjosta.” Me tiedämme, miten te olette kärsineet, me olemme kuulleet siitä vuosikymmeniä, me tiedämme että teillä on kaikki syy kantaa
muistoa keskitysleireistä mukananne joka päivä elämästänne, mutta me emme halua elää elämäämme samoin.”.
 
Keskitysleirien varjo ja siitä eurooppalaisten kokema syyllisyys ja toisen sekä kolmannen polven juutalaisten jatkuvasti kuulemat muistot ovat sitä tuskallista ja kipeää historiaa, josta irtaantuminen on välttämätöntä normaalin elämän elämiselle ja jopa Lähi-idän rauhallekin.
 
DocPointissa huomiotta jäänyt Pizzaa Auschwitzissa on rohkea dokumentti eikä ole ihme, että sen tuottaja Osnat Trabelsi oli voimakkaimmin Israelin toimintaa Gazassa vastaan toimineista TelAvivissa.
 
 
Alkuillasta Teemalla esitetään Kolmas ulottuvuus dokumenttisarjaa, joka on keskittynyt vain Euroopan ja USAn ulkopuolella kuvattuihin elokuviin. Kolmas ulottuvuus(ja sitä TV 2.ssa edeltänyt Saman auringon alla) on lemmikkini, jota olemme Dokumenttiprojektissa rakentaneet ja hoitaneet vuosien aikana antaumuksen voimalla.
 
Rahaa kolmannen maailman elokuvien rahoittamiseen ja esittämiseen olemme keränneet sieltä ja täältä, lähinnä ulkoministeriöltä, koska Yleltä rahaa sarjan pyörittämiseen on löytynyt vuodessa hyvin, hyvin vähän.
 
Kaikki Kolmannen ulottuvuuden dokumentit eivät ole mestariteoksia, mutta poikkeuksetta ne ovat mielenkiintoisia, koska ne kertovat toisesta – ja hyvin suuresta sellaisesta - todellisuudesta, missä me elämme.
 
Tänään pejantaina Ranjan Palitin Forever Young dokkaria kannattaa katsoa vaikka se lopun takia. Ranjan on kuvannut Knocking On The Heavens Doorin esityksen yhdellä ainoalla kameraotolla ja oli väärä päätös tehdä ottoon yksi skarvi. Koskemattomana kameratyö olisi ollut ainutlaatuista; ei ihme että Dylanin henkilökohtainen manageri repi pelihousunsa nähdessään oton ja halusi Ranjania USAhan kuvaamaan Dylanin konserttia.
 
Tämän kevään Kolmannen ulottuvuuden tarjonnasta kannattaa merkitä päivyriin esimerkiksi
 
MUSTAA KULTAA     (Black Gold)    20.2                           
 

Öljyn jälkeen rahaa liikkuu eniten maailman kahvikaupassa, noin 60 miljardin euron edestä vuodessa. Kahvinviljelijöille rahoista jää vain murusia.
                        Ohjaajat Nic ja Marc Francis
                        Tuotanto Fulcrum Productions, USA, 2006
 
KURDINAISET KUNTOSALILLA     06.03              
(The Iraqi Workout)                            
 
Erbilin kaupunkia Irakin pohjoisosassa pidetään yhtenä maailman vanhimmista asutuskeskuksista. Vapaa-ajanviettomahdollisuuksia
naisille on vähän. Kuusi naista on löytänyt harrastuksen kuntosalilta, alueen ainoalta.
                        Ohjaaja Caroline Podesta
 
JA 13.03 BILAL
 
on hyvin pienessä tilassa kuvattu elokuva pikkupojasta ja hänen kahdesta sokeasta vanhemmastaan Kalkutan köyhällä muslimialueella. Ympäri maailmaa matkustavan elokuvan suomalaisena osatuottajana on ollut Millenniumin Kristiina Pervilä
 

1 kommentti

Miksikähän tällaisia informatiivisia arviointeja ei näy tv-julkaisuissa? Seuraan paikallislehteä, SK:n tv-liitettä ja Telkku comia. Missään ei murrosiässä Anne Frankin ja Yö ja Usvan sisäistäneelle ollut houkutusta katsoa. Sen sijaan, jos olisi mainittu tulevan sukupolven näkökulmasta, ilman muuta olisin merkinnyt katsottavaksi, kuten nyt bloginne kautta.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu