Ma 23.08.2010 @ 22:59Iikka Vehkalahti

Veskua ja Niskasta

 

Viikon sisällä saa ensi-iltansa kaksi varmasti kiinnostusta herättävää dokumenttielokuvaa, joilla on myös omat risteyskohtansa. Peter von Baghin Mikko Niskanen saa ensi-iltansa lauantaina ja Mika Kaurismäen Vesku tulee elokuvateattereihin seuraavalla viikolla.


Molemmat elokuvat ovat Dokumenttiprojektin yhteistuotantoja ja tunnustan: molempia elokuva katsellessani olen jo rough cut vaiheessa vaikuttunut ja liikuttunut.

Petterin Mikko Niskanen – ohjaajan matka ihmiseksi on kolmiosainen tarina ei pelkästään intohimoisesta, pateettisesta ja erinomaisesta ohjaajasta, jonka parhaat työt jäävät Suomen historiaan. Bio Rexissä lauantaina klo 14 esitettävä elokuva kertoo myös maaseutu-Suomen historian mieleenpainuvalla tavalla.

Mitään ei voi sille, että Käpy selän alla-elokuvan viaton seksuaalisuus on edelleen häikäisevää. Kukaan ei tule liikuttumatta seuraamaan todellisen taiteilijan luomistyötä Kahdeksaa surmaluotia kuvattaessa. Traagista on sen jhälkeen elämän pirstoutuminen menestyksen, alkoholin, eri puolille tempoilemisen ja vallan ristikossa. Ja silloinkin parhaimmilalan Niskanen tunsi, mitä oli Suomessa tulossa.

Niskanen löysi Speden elokuvaansa Hopeaa rajan takaa. Ja Niskasen elokuvassa Pojat aloitti huikean uransa myös Vesa-Matti Loiri.

Tunnustan, että en ole koskaan ollut suuri Loiri-fani johtuen ehkä siitä, että Turhapuro ei ole kolahtanut. Mutta Mika Kaurismäen elokuvan jälkeen en voi olla ihailematta ehdottomasti merkittävää taitelijaa, jonka kyky tehdä työtää n on ihailtavaa, olkoon kyse sitten Kalevalasta, Uunosta, Kuselasta tai Leinon runoista.

Ja aivan kuten Niskanen on heijastanut todellisuutta elokuviinsa, samoin on Vesku löytänyt ympäristöstään kipinän taiturimaisiin koomisiin improvisointeihinsa. Ja kun Leino on Veskun laulamana parhaimmillaan, kylmät väreet liikkuvat selässä.

Iltapäivälehtien otsikoista syntyy oma kuvansa Loirin elämästä. Elokuvassa Loirin naiset ( osa heistä , muuten myös Niskanen oli aikamoinen naistenmies) kertovat avoimesti ja sanoisin asiallisesti suhteestaan Vesa-Matti Loiriin oikeastaan vain täydentäen elokuvan antamaa kokonaiskuvaa miehestä, joka on heittäytynyt täysillä kaikkeen tekemiseensä.

Kannattaa käydä katsomassa molemmat elokuvat kankaalla – Dokumenttiprojektissa Niskanen esitetään joulun tienoissa ja Vesku myöhemmin keväällä – koska peräkkäin nähtynä ne muodostavat aikamoisen paketin.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu