Ma 09.02.2009 @ 14:37admin

M.- kaupunki etsii rasisteja. Iikka Vehkalahti 09.02.09

Viime perjantain Pressiklubi kirvoitti kirjoittamaan rasismista, halla-ahoista ja yhteiskuntakiusatuista miettiessäniuutta VOD ohjelmapaikkaa Areenaan kolmannen maailman elokuvista. 


Katsoin Areenasta  Pressiklubin, jossa Saska Saarikoski ja Leif Salmen Ruben Stillerin tukemana höyhensivät Jussi Halla-ahoa. Gestus-luentana Halla-aho oli hintelä koulukiusattu, jota kolme isoa poikaa körmyttää. Ja sankarillista on  yksin puolustautua kolmea vastaan.
 
Mitä koulukiusatuista tulee? Tovereidensa ampujia, idioottimaisuuksia blogeihinsa kirjoittavia,yhteiskuntaan vihamielisesti suhtautuvia, sosiaali- tai kehitysyhteistyön tekijöitä, normaaleja ja epänormaaleja kansalaisia.
 
Ongelmana on, kun Halla-ahon kaltaiset kaverit otetaan vakavasti, kun heille annetaan pastatilaa,kun heitä yritetään tunnepuuskassa leimata ja murskata. Koska tällöin typeryys voi kohota ääneen lausumattomien ajatusten sankariksi ja puolestapuhujaksi.
 
Vakavasti on sen sijaan otettava ne syyt, joiden takia halla-ahoa äänestetään ja kannatetaan.Miksi? Koska hän uskaltaa sanoa ääneen asioita, joita monet suomalaiset sisimmissään ajattelevat.
 
Miksi sitten monet suomalaiset suhtautuvat ennakkoluuloisesti, pelokkaasti ja vihamielisesti kolmeen Ämmään: mustiin, muslimeihin ja maahanmuuttajiin? Miksi niin monet suomalaiset kokevat itsensä ”yhteiskuntakiusatuiksi” purkaen tunteitaan helpoimpiin kohteisiin,
vielä kiusatumpiin?
 
No, näistä syistä on kirjoitettu pilvin pimein. Yksi syy on varmasti ( Saarikosken mainitsemakin) se, että meillä on hyvää tarkoittaen ”hyssytelty” vieraisiin kulttuureihin liittyviä ongelmia ja maahanmuuttajia mediassa. Vähän kuin menneisyyden DDR:ssä joka ei tuntenut rasismia lainkaan kaikkien saksalaisten rakastaessa kaikkia afrikkalaisia..
 
Vielä suurempi syy on kuitenkin se, että mieliimme syntyneet kuvat ovat vääristyneitä.Voimme hyvin sanoa, että suuri osa suomalaisista miehistä hakkaa vaimojaan tai ettäsuuri osa suomalaista ryyppää sikana.
 
Mutta jos kirjoitan että suuri osa venäläisistä naisista huoraa tai että suuri osa somalimiehistä raiskaa, kommentti on rasistinen. Miksi? Koska A) väite ei pidä paikkaansa  (viime vuonna 700 ilmitulleesta 700 raiskauksesta 3 oli somalien tekemiä) ja B) koska meillä ei ole laajaa todellisuuskuvaa venäläisnaisista ja somalimiehistä. Eli ”suuri osa” merkitseekin venäläisten ja somalien osalta helposti mielikuvan muodostuksessa ”suurinta osaa”.
 
Näin, koska meillä on vain suhteellisen harvoja median jatkuvasti toistamia mielikuvia (muslimi rukoilee Mekkaa, mellakoi kadulla, tekee hirmutekoja jossain kaukana, pukeutuu huiviin) tai tarinakuvia ( somalit raiskaa suomalaisnaisia, maahanmuuttajat saavat mitä tahansa   sosiaalitoimistosta). Ja silloin, kun keskitytään näiden levittämiseen tai torjumiseen vahvistetaan niiden  merkityksellisyyttä.
 
Eli syntyy tilanteita, joissa on toisaalta typeriä halla-ahoja ja toisaalta hyvää tarkoittavia kirjoittajia, joille kaikki afrikkalaiset ovat aina niin iloisia ja muslimit niin syvällisiä.
 
Ja jos näiden kahden väliltä joutuu valitsemaan moni yhteiskuntakiusattu antaa äänensä halla-aholle, vaikka ei aivan hänen kanssaan samaa mieltä olisikaan.
 
Siksi Kolmas ulottuvuus dokumenttisarja Teemalla on ollut ja on niin tärkeä. Koska se on pyrkinyt kertomaan Euroopan ja USA:n ulkopuolisesta maailmasta sen kaikessa kirjavuudessa.


Ps. En ole ihan varma, mutta luulisin että mustien ja muslimien keskuudessa paskiaisten osuus on suurin piirtein samaa luokkaa kuin suomalaisten. Vaikka joskus ajatteleekin, että me suomalaiset pärjätään kyllä kaikissa kilvoissa.
 
 

1 kommentti

Olipa harvinaisen huono postaus ja täynnä pavlovilaisia ehdollistuneita reaktioita.

Esim.

"Ongelmana on, kun Halla-ahon kaltaiset kaverit otetaan vakavasti, kun heille annetaan pastatilaa,kun heitä yritetään tunnepuuskassa leimata ja murskata. Koska tällöin typeryys voi kohota ääneen lausumattomien ajatusten sankariksi ja puolestapuhujaksi."

Käsittääkseni et kannata sananvapautta. Jos kellään, niin Halla-aholla yhteiskunnallisena vaikuttajana pitäisi olla vapaus sanoa asioista sen mitä hän on niistä mieltä. Eikö niin?

"Mutta jos kirjoitan että suuri osa venäläisistä naisista huoraa tai että suuri osa somalimiehistä raiskaa, kommentti on rasistinen. Miksi? Koska A) väite ei pidä paikkaansa (viime vuonna 700 ilmitulleesta 700 raiskauksesta 3 oli somalien tekemiä) ja B) koska meillä ei ole laajaa todellisuuskuvaa venäläisnaisista ja somalimiehistä. Eli ”suuri osa” merkitseekin venäläisten ja somalien osalta helposti mielikuvan muodostuksessa ”suurinta osaa”. "

Pitävät lukusi paikkansa tai eivät, millä tavalla nuo edellä mainitut väitteet ovat mielestäsi rasistisia? Täyttävätkö esim. uutisointi ulkomaalaisten tekemistä rikoksista syrjinnän tunnusmerkit?

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu