Ti 19.10.2010 @ 08:31Iikka Vehkalahti

Netin mahdollisuuksista

Tuore tutkimus kertoo, että internet on ohittamassa television kotona asukkaiden viihtyvyyden lähteenä. Yhtenä syynä tähän, että netissä käyttäjä on vahvemmin subjekti kuin televisiota katsoessaan.


Samaa asiaa ovat korostaneet myös web-dokumentin uranuurtajat ja rakentajat. Netti-dokumentti on nähty tienä todellisuuden hahmottamiseen tavalla, jossa katsoja luo todellisuutta konkreettisesti eikä vain elokuvan tarjoamissa aivotoiminnan mahdollisuuksissa.


Netti-dokumentti on hyvin eri asia kuin esimerkiksi Dokumenttiprojektin kehittelemät Tarinateltta.fi ja kolmasulottuvuus.fi, jotka perusluonteeltaan ovat kuitenkin vain jakelualustoja.


Nettidokumentti pyrkii luomaan uudenlaista kerrontaa.
Puolen vuoden aikana on valmistunut kaksi mielenkiintoista teosta. Emmy-palkitun, viime joulukuussa Suomessakin vierailleen Alexandre Barchetin rakentama Prison Valley ja nyt Kat CizekinOut Of MyWindow.


Prison Valley on pääosin Arten rahoittama ja siinä kuljetaan eri tasoilla Kaliforniassa vankilalaaksossa. Outo Of My Vindow on puolestaan NFB:n eli National Film Board of Canada rahoittamat 360 asteen dokumentti. jota on kuvattu 11 eri kerrostalossa eri puolilla maialmaa.


Kannattaa katsoa molempia ja tehdä oma arvio.


Henkiklökohtaisesti minulle less is more ja yksinkertaisuus aivan keskeinen avain webdokumentissa kulkemiseen. Sekä Prison Valleyssa että Out Of My Vindowssa on vielä puhtaaseen, rikkaaseen, ilmeikkääseen, monitasoiseen ja -polviseen sekä samanaikaisesrti yksinkertaiseen web-dokumenttiin matkaa.

Asiasanat: 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu