Ti 16.06.2009 @ 08:08Iikka Vehkalahti

David Lynch ja Lönnrot2017

David Lynchin interview ( haastattelu) projekti kulkee poikki USA:n 70 päivän ajan ja projektin kulussa sadat ihmiset kertovat tarinansa kameralle.Joka kolmas päivä uusi tarina on ilmestyanyt nettiin alettua 1.6.2009 lähtien.

Lynchin projketi ei ole maailmalla ainoa, joka on sukulaissieluinen Lönnrot2017 hankkeen kanssa. Kaikissa on eräänä tavoitteena luoda mahdollisuus ihmisille kertoa heidän oma tarinansa, se joka on ihmisten omassa "mielessä ja sydämessä" , kuten lönnrotilaiset sanovat.

Suuremmassa mittakaavassa kysymys on siitä, kuinka kasvaneen median maailmassa on syntynyt ilmiselvä tarve antaa ihmiselle subjektin asema mediaobjektin sijasta. Jakieltämättä netti julkaisualastana on erinomainen tähän tarkoitukseen.

Sodankylän elokuvajuhlilla vietettiin ensimmäistä Lönnrot2017-hankkeen virallista julkistamista ja erinomaisissa merkeissä. Niin viakuttavaksi olivat Joonas Bärghell, Antti Haase, tarinatelttalaiset ja kumppanit sisustaneet lähes 200 neliön tilan, että tapahtumassa oli todellista tapahtuman tuntua.

Monitaiteellinen( tanssi,valokuva,ääni,.video) Elli-teos jäi varmasti mieleen kuten myös tarinatelttalaisten tarinat ja heinoa oli nähdä vierekkäin niin kymenlaaksolaisten tarina-auto kuin vihdoin Italiasta Suomeen saapunut Tarinatelttakin. Ja kun lisäksi voitiin ketoa, että Seppo ja Lauri Seppälä kuvaavat maahanmuuttajien ja evakodien tarinotia, Jouni Hokkanen ja Käkkis aikovat kuvata dokumenttielokuvan research-työn yhteydessä lävistettävien tarinoita, Arthur Franck ja kumnppanit suunnittelevat ensi kesäksi Tarinavenettä ja nettialustan demo on verkossa katsottavana, niin... hyvä mielihän siitä tuli.

Joensuussa puolestaan sovittiin maanantaina, että Yliopisto, ammattikorkeakoulu ja Outokummun opisto tekevät yhdessä hankehakemuksen Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa aloitettavalle karjalaisten tarinoiden keruulle. Savon Kino puolestaan piti erinomaisena ajatuksena paikallsiten Lönnrot-tarinoiden näyttämistä elokuvien alkukuvina ja Viscult aikoo näyttää jo syyskuussa ensimmäiset alueen Lönnrot-tarinoista ( Mikko Keinäsen tai Ari Matilaisen tuotantoyhtiöiden toteuttamina).

Joensuussa syntyi myös Risto Turusen käynnistämänä mielenkiintoinen keskustelu kollektiivisesta historiasta ja yksilöiden historiasta. Miten paljon tulee yksittäisten ihmisten kertomusten historia poikkeamaan ns. virallisesta historiankuvasta ja millaisen tutkimuskentän tuleekaan tarjoamaan esimerkiksi viidentuhannen ihmisen tarinat ( nimittäin jos Lönnrot kasvaa nykyistä vauhtia tullaan tuhannen tarinan pylväs ohittamaan kahden-kolmen vuoden sisällä).

Lönnrot2017 hankkeen nettialustan ensimmäinen demo on nähtävissä täältä tai Dokumenttiprojektin kotisivuilta tai Lönnrotin kotisivuilta.

David Lynch -projektinosoite on puolestaan:http://interviewproject.davidlynch.com/
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu