Ke 28.07.2010 @ 12:00Iikka Vehkalahti

KESÄKIRJEITÄ

 

Ulkomaan matkat, vaikka ne olisivat rasittavia ja masentaviakin, ovat lähes poikkeuksetta inspiraation lähde. Niinpä matkalla Ranskasta kotiin ennen juhannusta kirjoitin junassa kahdeksan blogitekstiä.
Käytin yhden lomapäivistäni Vesannon vanhassa pirtissä lukiessani ne lävitse. Ja totesin ne mielestänit julkaisukelpoisiksi. Eli tässä tulee parian päivän välein kesäkirjeitä.

 

Olin siis ennen lomaani Ranskassa. Sunny Side Of Doc – eräs maailman tärkeimmistä dokumenttitapahtumista – järjestetään vuosittain Ranskan La Rochellessa , sitä ennen paikkana oli legendaarinen Marseilles, jonne Pohjoisesta tulitiin vahvasti myös auringon takia.

Mitä SSD:ssä tehtiin. Ensin matkan varrella pariisissa esittelin suomalaisia projekteja EBU:n kokouksessa. Sekä Kimmo Koskelan elokuva Kimmo Pohjosesta että Pekka Lehdon elokuva Olli Rehnistä sai hyvän vastaanoton ja pohja kv- rahoitukselle on olemassa.

Perillä La Rochellessa odotti 20-30 tapaamsita. Nuori harjoittelijamme Laura Mustanoja oli kaikkien etukäteispyyntöjen osalta tehnyt tapaamisaikataulun, jossa palaverin pituudet oli määritelty 20 minuuttiin.
Käytännössä moni keskustelu oli pakko vetää lävitse puolessa siitä ajasta.
Lisäksi vedin paneelin Intian dokumenttituotannosta. Osallistuin pitchauksiin ( tukien China HeavyWeightia, joka on Dokumenttiprojektin ennakko-osto) kommentoiden joitakin tuotantoja.

Toisaalta joissakin keskusteluissa – usein lounaan, vastaanoton tai epävirallisen tapaamisen merkeissä – käytiin lävitse pitkäänkin erilaisia kysymyksiä. Elokvuatetatereihin pyrkivien dokumenttien rahoitusstrategiat, kansainvälisen yhteistuotannon tilanne ja näkymät, SSD:n ja Sheffieldin tulevaisuudet, Asian Side Of Doc:n järjestäminen vuonna 2012, yheistyö IDFA TV:n kanssa Kolmasulottuvuus.fi projektissa,
Yleisradion tilanne, cross-media istunnon järjestäminen Sheffieldissä, Mika Kaurismäen Makeba-elokuva, useamman comm editorin tai levittäjän kanssa keskustelut Suomesta tulevista mahdollisista huippudokumenteista jne.. jne.. Iltaa tuli istuttua erityisesti Chanenl 4:n, Arten, SVT:n ja ZDF:n ihmisten kanssa.

Katsoin yhden 80 minuutin rough cutin ja kävin tuottajan sekä ohjaajan kanssa sitä lävitse kahteen otteeseen. Aivan erinomainen elokuva Kamputsean oikeudenkäynnistä, elokuva joka voidaan esittää vasta oikeuden päätösten jälkeen, koska elokuvaan kuvattua materiaalia käytetään myös oikeduen istunnoissa.

Pitkä lounas Arten ja ranskalaisen tuotantoyhtiön kanssa heidän Cut Up sarjansa ja Tarinateltan yhteistyöstä ei ollut niin tuloksia antava kuin olisi toivonut; Arten tilanne ei ole dokumenttien kannalta ihanteellinen ja päätösten tekeminen kestää kauan.

Alan tilanne masensi Sunny Side Of Docissa ja poislähtö oli helppoa, mutta jälleen kerran.Isolla kierroksella asioiden läpi käyminen synnytti jälkeen päin paljon ajatuksia esim. verkkoon perustettavan Kolmasulottuvuus.fi alustan sisällöstä, markkinoinnista ja kansainvälisistä yhteyksistä

Mutta myös televisiosta ylipäänsä, dokumenttien asemasta ja tulevaisuudesta, brandin merkityksestä, kansainvälisen yhteistyön tärkeydestä.
Eli mm. niistä tulevissa kirjeissä.
 

1 kommentti

" Elokvuatetatereihin": on ehdottoman julkaisukelpoista! Kiitos ja ehdottomasti lisää tämmöstä!

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu