Pe 19.02.2010 @ 15:51Iikka Vehkalahti

Kylähullu Bitar


Jean Bitar on hiukan hullu. Hän voi soittaa vain kysyäkseen mitä ”veljelle”kuuluu. Sotungin kylähulluissa hän on menossa oikeastaan osaamisensa peruskysymyksiin.


Libanonilaissyntyinen, Moskovassa opiskellut, jo pitkään Suomessa asunut Jean Bitar on tavoittanut suomalaisten mielen ja sydämen elämänilollaan ja lämpimillä elokuvillaan.

Sundin elämä, Katrin ensimmäinen rakkaus ja monet muut elokuvat – useimmita tehtynä Dokumenttiprojektille – ovat saaneet oikeastaan käsittämättömän hyvän vastaanoton yleisöltä.

Henkilökohtaisesti olen useasti kokenut hyvän ystäväni Jeanin elokuvat suttuisiksi, dramaturgisesti ontuviksi ja kuvauksellisesti diletanteiksi. ( Joo joo Jean, jos luet niin tiedät, että et suutu, niinhän olen rähissyt monta kertaa ystävyydellä aikaisemminkin.)

Viimeiset Jeanin elokuvat on kuvattu hyvin lähellä hänen omaa asuinpaikkaansa Vantaan Hakunilassa ( Vantaa onkin palkinnut Jeanin kai useamman kertaan). Ja jeani strategia on ollut, että hän kuvaa kymmeniä tunteja nenenkuin edes vakavasti lähestyy rahoittajaa.

Ja nyt. Täytyy tunnsutaa, että aivan asuinpaikkansa vieressä kuvattu, Sotungin kylän kylähulluista kertovan materiaalin ensimmäinen kuva oli yksi mieleenpainuvimmista, mitä olen nähnyt suomalaisissa dokumenttielokuvissa.

Nopeasti leikatun sotkuisen kohtauksen sijasta keskellä maaliaismaisemaa, kaukana pellolla, nuori tyttö soitti suurta käyrätorvea pitkässä, pitkässä kuvassa.

Ja muutenkiin Sotungin kylähulluista kertovassa materiaalissa oli paikoittain sellaista kuvauksellista ”hulluutta”, että lähes koin katsovani 62-vuotiaan elokuvantekijän uudelleensyntymistä. Jeanin osalta hulluus tarkoittaa selkeyttä ja rauhaa, ehkä outoa asiaa libanonilaiselle, mutta niin tuttua suomalaiselle.

Ps. Kylähullut tuntuvat paljon inhimmillisemmiltäm lämpimämmiltä ja terveellisemmiltä kuin tavalliset terveet suomalaiset.

 

1 kommentti

Hei,
Pieni kriittinen kommentti tähän väliin (ei liity Jeaniin).

Olen kiinnittänyt huomiota lukuisiin kirjoitusvirheisiisi useissa blogkirjoituksissasi. Voisitko kiinnittää jatkossa asiaan huomiota? Esim. ylläolevassa kirjoituksessa:

inhimmillisemmiltäm
useimmita
tunteja nenenkuin

Kaikella ystävyydellä tämän moitteen sanon. :)

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu