Ma 29.11.2010 @ 08:50Iikka Vehkalahti

Hyvin menee, mutta antaa mennä

Kun tieto Tampereen yliopiston vierailijaprofessuuristani levisi lukuisten vilipittömien onnitteluiden lisäksi tuli myös vihjaavia tai suoria kysymyksiä: onko dokumenttiprojektille tapahtumassa jotain? Ylen myllertysten takiako olet siirtymässä pois: väliaikaisesti tai pysyvästi ?


Lähettipä yksi kokenut tuottaja kysymksen hyvin suoraankin: ovatko rotat poistumassa uppoavasta laivasta? Hmm... viittaus rottaan ei tietysti imarrellut,muuten vastaukseni oli: jos Dokumenttiprojekti olisi hukkumassa, niin Titanicin kapteenin tavoin menisin kyllä mukana.

Mutta tilanne on päinvastoin. Dokumenttiprojekti voi paremmin kuin vuosiin.Suomalainen dokumenttielokuva on vahvoilla.

Muutama vuosi sitten ei Jussi ehdokkaiksi löytynyt oikein kirveelläkään kolmea ehdokasta. Nyt on varaa nimetä jopa shortlist ennen kolmen viime vaiheen ehdokkaan nimeämistä. Suomalaiset dokumentit ovat keränneet elokuvateattereissa tänä vuonna yli 150 000 katsojaa.

Ylen Areenassa Dokumenttiprojektin dokumentit keikkuvat tuhansien ohjelmien joukossa säännönmukaisesti aivan kärkisijoilla. Tuotannossa tai totannonvalmistelussa on enemmän suomalaisia dokumentteja kuin aikoihin.

Dokumenttiprojektin tuotannot keräävät ulkomailta lähes yhtä paljon rahaa, mitä Yle pystyy niihin sijoittamaan. Elokuvasäätiön tuki dokumenttielokuville on kasvanut merkittävästi. Maailman suurimman rahoitusfoorumin IDFAn listoille oli nyt marraskuussa hyväksytty ennätykselliset kuusi suomalaisprojektia.

Ensi keväänä aloittaa Dokumenttiprojektin uusi aloite kolmasulottuvuus.fi, joka on jo nyt herättänyt vahvaa kansainvälistä kiinnostusta. Euroopan ja USA.n ulkopuolisen maailman parhadien dokumentttielokuvien sijoittaminen Areenaan ja erillisille nettialsutalle sekä maa- ja teemakohtaisten visuaalisen kirjaston rakentaminen on ainakin minulle erinomaisen hieno juttu.. Dokumenttiprojektin tuottama Tarinateltta
jatkaa ensi vuonna entistä pitempänä ja siihen sitoutunut nettialusta ryhtyy toimimaan.

Ja pääareenalla TV 2:ssa kaksoisistrategia: ensi-esitys keskiviikkona ja uusinta sunnuntaina on kantanut hyvää tulosta palautteessa, lehdistössä ja yleisöluvuissakin. Ja kun ohjelmistossa on sellaisia tuotantoja kuin nyt tänä syksynäkin: Thriller in Manila, The Cove ja Mikko Niskanen kolmessa osassa, niin on vaikea sanoa, että Dokumenttiprojektilla menisi huonosti.

Yleisradion organisaatiouudistus on ( kaikista kivuista huolimatta) perussuuntaukseltaan terve. Kuinka hyvin uusi organisaatio tulee toimimaan, riippuu tietysti paljolta henkilövalinnoista. Mutta silti : luulenpa että Dokumenttiprojektin asema vain vahvistuu tulevan kahden vuoden aikana.

No, miksi sitten muualle vierailijaprofessoriksi ?

Asiasisällöllisesti koen, että kaikille tekisi hyvää jos Suomessa pystyttäisiin kehittämään kovatasoista journalistista tv-dokumenttia. Ei dokumenttielokuvaa, jota tuotan Dokumenttiprojektissa, vaan asialähtöistä – usein tarinaan perustuvaa – kovan luokan nopeatuotantoista, ennen kaikkea televisiolle tarkoitettua dokumenttia. Toivon, että uudessa pestissä on mahdollisuus rakentaa sellaista sosiaalista verkostoa, että se synnyttäisi tulevaisuudelle alustaa ja myös tekijöitä. Ja käynnistää konkreettinen projekti, joka myös tuottaisi konkreettisia esimerkkejä.

Toivon myös, että pystyn antamaan edelleen panostani vierailijaprofessuurin aikanakin kolmasulottuvuus.fi alustan eteenpäinviemiseen ja käyttämään sitä esimerkkinä yliopisto-opetuksessa. Aivan kuten Tarinateltta.fi:kin alustaa.


Henkilökohtaisesti kysymys on halusta oppia uutta, kohdata uusia ihmisiä ja erilaista ympäristöä, katsoa televisiota ja dokumenttielokuvan maailmaa etäisyydeltä, kirjoittaa ja arvioida, mitä vielä elämässään haluaa tehdä. Aivan kuten olin muutama vuosi sitten lähes vuoden Intiassa. Varmasti olen tavalla tai toisella sotkeentuneena yhden tai kahden vaativan dokumenttielokuvan toteuttamiseen ja olen mukana ainakin joissakin kansainvälisissä tapahtumissa kuten festivaalijuryissä. Eli olen anomassa palkatonta virkavapautta  vain vuodeksi Yleisradiosta ja tilalleni tulee Dokumenttiprojektiin tuottaja. Virkavapauteni ajaksi – tai pidemmäksi, mistä sitä koskaan tietää.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu