To 03.09.2009 @ 00:43Iikka Vehkalahti

Aihe ei ole elokuva

Tämän kevään ,ksän ja alkusyksyn aikana on tullut enemmän ehdotuksia dokumentielokuviksi kuin ehkä koskaan. Miksi: lama,Toinen Suomi, eri kouluista valmistuvien opiskelijoiden virta ?

Olkoon syy mikä tahansa, mutta jos on muutenkin kärttyisellä päällä, niin aika ilkeästi tulee vastattua ehdotuksiin, joissa voidaan kaksi-kolme sivua kertoa elokuvan aiheesta ja millaisista eri näkökulmista ja millaisilla alakysymyksillä aihetta aiotaan käsitellä ja suurella vaivalla tehdyn kirjoituksen lopussa on vain muutamalla rivillä kerrottu miten elokuva aiotaan tehdä.

Pahimmillaan muutamalla ranskalaisella viivalla, kuten joskus 1970-luvulla oli tapana tehdä.

Mieltä ilahdutti tällaisessa tilanteessa Skotlannissa elokuvakoulussa opettavalta puollituttu  Emma Davisilta tullut sähköposti, jossa hän kertoi pitävänsä oman huoneensa seinällä itseään ja oppilaitaan varten lainausta yhdessä Don Edkinsin kanssa kirjoittamastani Steps By Steps kirjasta.

Etsin hänen tarkoittamansa lainauksen ja totesin, että ainakin joskus on hiukan ajatellut jotain:


THREE MUST´S

The topic is not the film

For a documentary film maker there is nothing
more important than to remember :
the topic is not a film.


To see

There is nothing more important
to the documentary film director
than to see.

To look deeper, further and wider
than others.
To see differently.


Less is more

For the documentary film maker
there is nothing more important
than to remember:
less
is
more.

 

  

2 kommenttia

Mielestäni on hienoa, että dokumenttielokuvien suosio ja kiinnostus dokkareiden tekoon on kasvanut. Vision saaminen paperille ei varmasti ole aina helppoa kokeneellekaan tekijälle ja aloittelijoilta saattaa jäädä oleellisia asioita täysin uupumaan. Harmi, että uusien innokkaiden tekijöiden ehdotukset aiheuttavat lisää työtä ja amatöörimäinen esitystapakin saa vielä pinnan napsahtamaan.
Haluaisin muistuttaa, että monille on iso askel laittaa oma idea tai ehdotus eteenpäin. Jos vastaukseksi saa ilkeää kuittailua, koska jollain on paha päivä ja kaikki eivät ole skottilaisessa koulussa opiskelleet, heittää moni varmasti lannistuksesta hanskat tiskiin ja luovuttaa uskonsa (hyväänkin!) ideaan.

Olin 17-vuotiaana vaihto-oppilaana Saksassa. Innostuessani puhumaan kielitaito ei aina tullut samalla vauhdilla mukana. Isäntäperheeni isä totesi ylimieliseen sävyyn:
- Rauhoitu! Mieti ensin kielioppi, muotoile asiasi, tule sitten kertomaan juttusi, mikäli se sen jälkeenkin vielä tuntuu kertomisen arvoiselta.
Siitä lähtien en enää paljoa jutellut tai kertonut juttujani. Tuntui, että kielitaito hukkui päästäni täysin, kun piti vahtia sivulauseiden sanajärjestyksiä ja adjektiivin taivutusta. Olin vuoden lähes mykkänä ko perheessä. Se on aika hyvin ylipuheliaalta tytöltä.

Itse opettelen vieläkin malttia ja muotoilua, mutta voi kun se saksalainen Besserwisser nyt siellä norsunluutornissaan tietäisi, mitä menetti. Miten hauskoja juttuja, nerokkaita oivalluksia, pettämättömiä vitsejä, rahantekokeinoja, maailmanparannusideoita olisinkaan kertonut...

Hmmmm.
jäipä blogissa mainitsematta, että kyseessä on hyvinkin kokenut tuottaja eikä suinkaan nuori opiskelija
ja siksi erityisesti ärtymys.
Ja myös siksi, että elokuvan toteutustavaksi riittää ensi vaiheessavaikka kuvaus siitä, että kyseessä on cinema verite elokuva tai että elokuva perustuu haastatteluihin ja ... tai että elokvuv arakennetaan asssosatiivisesta kuvavirrasta, joka poimitaan arkistomateriaaleista.

Mutta jos kuvillaan 4 lisukaa aihjetta ja sitten lopussa on, että "elokuvaan kvuataan mm seuraavia tialnteita:
- ....
_....

niin silloin kärähtää...

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu