To 03.09.2009 @ 10:35Erkko Lyytinen 3.9.2009

Ohjaaja Christian Poveda murhattu San Salvadorissa

 Tänään aamulla surullinen uutinen tavoitti minut.
”SAN SALVADOR (Reuters) - Suspected Salvadorean gang members killed French filmmaker Christian Poveda, whose 2008 film "La Vida Loca" crudely depicts the hopeless lives of members of the infamous Mara 18 street gang, local police said on Wednesday.”
Viime DocPointin julisteen, lehden ja katalogin hienojen mustavalkokuvien tekijä ja elokuvan La Vida Locan ohjaaja oli joutunut järjettömän väkivallan uhriksi.
Viime DocPointin toisena avajaiselokuvana esitettiin ”La Vida Loca”. Dokumentin aiheena Mara 18 jengin ja kilpailevan Mara Salvatruchan välinen väkivaltainen kostonkierre, jonka syyt ja järjelliset perustelut olivat hautautuneet vuosia jatkuneeseen tappamisen rutiinin alle. Elokuva todisti miten inhimillisyyden rippeet olivat kadonneet San Salvadoin slummeissa. Tappamista seurasivat koruttomasti vain uudet hautajaiset, naisten hysteeristä itkua ja verinen kosto. Elokuva herätti minussa epäilyksen, että me täällä Pohjolassa emme mitenkään voi ymmärtää totaalisen köyhyyden, oikeusjärjestelmän puuttumisen ja korruption seurauksia.
Poveda, 53, sai surmansa uuden elokuvan kuvausten aikana San Salvadorin esikaupunkialueen laitamilla Mara 18 jengin tukialueella. Presidentti Mauricio Funes on määrännyt tutkimusten murhan selvittämiseksi. Epäilen tutkimuksia vaikeaksi, mari-jengeihin kuuluu varovaisten arvioiden mukaan yli 30 000 jäsentä, heidän hallussaan ovat mm. alueen huumekauppa ja muu rikollisuus. Salvador on samankokoinen maa kuin Suomi, vähän yli viisi miljoonaa asukasta. Siihen yhtäläisyydet jäävätkin. On silti huimaavaa verrata yhteiskuntiamme ja tilannettamme, mitkä syyt ovat vaikuttaneet maan historiassa siihen että väkivalta arkipäiväistyy?
Poveda aloitti työnsä jengien ja slummien ihmisten kuvaajana jo 80-luvulla, mutta piti välillä pitkiä taukoja väkivaltaisten jengisotien takia. Soitin hänelle vuosi sitten San Salvadoriin ja kutsuin vierailulle, valitettavasti hän oli juuri aloittanut uuden elokuvan kuvaukset. Iloinen ja huoleton mies kaukana kohisevan puhelinlinjan toisessa päässä tuntui ymmärtävän maailmaa, sen lainalaisuuksia jota kuvasi. Vaikka elokuvan tekijälle oma näkemys, luominen ovat tärkeää, dokumenttielokuva välittää myös tietoa. Poveda lähinnä tallensi, todisti läsnä olevalla kamerallaan tatuoitujen naamojen lyhyen elämän, jotta me saisimme käsityksen numeroiden ja tilastojen, lyhyiden uutissähkeiden inhimilliseen puoleen. Ilman Povedan kaltaisia rohkeita, uhkarohkeita, elokuvantekijöitä minun olisi helppoa jatkaa tietämätöntä elämääni kaukana täällä jossain, maassa, jossa elämääni kiusaa sietämätön joukkoliikenteen takkuilevuus ja yhä pahenevat ruuhkat kolmostiellä.

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu