Ke 04.11.2009 @ 09:00Iikka Vehkalahti

F...ing Sheffield

Pohjois-Englannissa sijaitsea Sheffield oli kauan sitten , Margareth Thatcherin aikana, kaivostyöläisten lakon keskus. Muuten kaupunki on juuri sellainen, miksi sitä on kuvattu F-alkuisessa dokumentissa. Mutta siellä pidetään myös yksi maailman tärkeimmistä dokumenttielokuvafestivaaleista.


Loka-marraskuu on täynnä dokumenttielokuvafestivaaleja eri puolilla maailmaa. Niinpä ei ole ihme, että tiettävästi Sheffield aikoo siirtää ajankohtansa kesään.

Muutos tulee tuskin muuttamaan kuvaa Sheffieldistä. Kaupunki on teollisuuden murroksesta kärsinyt pieni pohjois-englantilainen Pori.

Minulle ensimmäinen vierailu Sheffieldissä vuosia sitten oli avaratava. Koin käsittämättömällä varmuudella kuinka rajoittuneita, omaa maataan tuijottavia ja maailmasta tietämättömiä englantilaiset tv-yhtiöiden dokumenttituottajat ja päättäjät olivat maailmassa.

Olin kuvitellut, että suomalaiset eivät näe maailmaa ollessaan niin täynnä omaa pientä Suomeaan, mutta Sheffieldissä kunnianarvoiset britit hakkasivat suomalaiset mennen tullen oma maa- rajoittuneisuudessaan. 

Mutta koko ajan Sheffieldissä on ollut erinomainen valikoima elokuvia ja uusi rahoitusmalliprosessi Meet Market on tulltu todella suosituksi.

Olin valitsemassa Sheffieldin dokumenttielokuvafestivaalin Meet Marketin 60 projektia.Kaikkiaan ehdotuksia tuli lähes 700, joista kv-paneelille esitettiin 170 valittavaksi.

Täytyi ihailla Sheffieldin ammattitaitoisuutta, jossa netissä jokaisesta ehdotuksesta oli nopeasti nähtävillä lyhyt kuvaus, pitempi synopsis, traileri, mukana olevat rahoittajat sekä toteuttajien cv:t ja parilla painalluksella voit lähettää arviosi sekä käydä keskustelua valinnoista .ning sosiaalisessa verkostossa.

Pistepudotuksen jälkeen mukaan pääsi kolme suomalaisprojektia.

Mukana rahoitusta etsimässä Sheffieldissä ovat Illumen tuotantoa oleva Pekka Niskasen Virtual War, Lönnrot2017.fi projektiin liittyvä Videokuun Storytent sekä Markku Niskan tuottama, jossa katsotaan Kiinaa nykytaiteilijoiden työn kautta.

Erikseen kutsuttuna Sheffilediin tulee Antti Haasen ja kumppaneiden toteuttama ELLI-installaatio ja Reykjavikissa palkittu One Thousend Stories ( Lönnrot2017.fi) on mukana myös erityisessä net-platform istunnossa.

Innovaatio Awardista kilpailevat niin Kansankunnan olohuone kuin Ellikin.


 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu