Pe 29.08.2008 @ 10:46admin

Academy Award -palkinto maanosan parhaalle dokumenttielokuvalle

Aikamoinen urakka jälleen, onneksi suurin osa työstä takana. Saksalais-ranskalaisen kulttuurikanava Arten aloitteesta jaetaan vuosittain eurooppalainen Academy Award maanosan (+Israel) parhaalle dokumenttielokuvalle. Valinnan tekee viisijäseninen lautakunta, jonka seulottavana on lähes 100 elokuvaa, jotka tuottajat tai lautakunnan jäsenet ovat laittaneet ehdolle.
 
Mukana ovat tietysti eri festivaaleilla palkintoja niittäneet elokuvat kuten Stranded, To See If I am Smiling, Durakova, Hold  Me Tight, Let Me Go, The Mother, Mosquito Problems, Corridor 8, English Surgeon, Waltz With Bazir, Citizen Havel, Man On The Wire, Flower Bridge, English Surgeon etc…Suomesta listalle ovat yltäneet Markku Lehmuskallion Matka ja Arto Halosen Pyhän kirjan varjossa.
 
Palkintoelokuva valitaan syyskuun puolessa välissä (mikäli epätoivoinen tavoite saada kaikki juryn jäsenet samana päivänä koolle onnistuu) mutta ehdokkaiden katselun jälkeen omassa mielessä on yksi mielenkiintoinen jälkimaku.
 
Itä-Euroopasta tulee hyvin mielenkiintoisia dokumenttielokuvia, kun Länsi-Euroopasta jäävät mieleen joko aika journalistisest – hyvin tehdyt – tv-dokumentit tai sitten kultturellit taidedokumentit. Kyllä, englantilaiset elokuvat toimivat varmasti paremmin televisiossa, kyllä tanskalaiset osaavat viimeistellä elokuvansa loppuun asti aiheista, jotka ovat ”valmiille” yhteiskunnalle ominaisia, kyllä ranskalaiset ja espanjalaiset ovat kultturellisesti kehittyneitä.
 
Mutta elokuvallisuus ja elämä, intohimo elämään ja elokuvaan taiteellisena ilmaisuna, elämän monimuotoisuus, epälineaarisuus, jotenkin tällaisia jälkiä jäi mieleen elokuvista, jotka oli kuvattu esim. Tsekeissä, Bulgariassa, Romaniassa..
 
Mielenkiintoista.
 

 
Mielenkiintoista myös sikäli, että tunnistaa itsessään kaksi puolta. Toisen, joka katsoo elokuvia. Ihmisenä ja dokumentintekijänä ja toisen, jossa arvioi dokumenttien istumista televisioon. Ja ikävä kyllä nämä kaksi eri puolta eivät ole suinkaan saina smaa mieltä keskenään.
 
jälkikirjoitus 01.11.09:
 
Ja palkinto meni   elokuvalle René by Helena Třeštíková
 
kts:www.europeanfilmacademy.org/2008/10/21/documentary-award-goes-to-rene/ - 11k -

1 kommentti

Onko suomalaisia dokumentteja tulossa? Kumpaan "leiriin" kotimaiset tekijämme lasketaan: itä- vai länsieurooppalaiseen koulukuntaan?

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu