Ti 10.08.2010 @ 14:52Iikka Vehkalahti

Klassikot Teemalla

Vielä kerran kannattaa muistuttaa Teemalla tulevasta dokumenttiklassikkosarjasta, jonka valinnoista vastaa Peter von Bagh. Elokuussa on vielä edessä mestariteoksia.


Koko sarjan esittelyn näkee helposti netistä:

http://www.yle.fi/kampanjat/dokumenttiklassikot/

1.

Jo 13.8 esitetään on kahden ranskalaisen mestarin Jean Rouchin ja Chris Markerin Les statues meurent aussi vuodelta 1953. Afrikkalaisen alkuperäistaiteen kohtaloa koloanialismin kourissa käsittelevä dokumentti joutui sensuurin kouriin. Elokuva kannattaa katsoa jo senkin takia, että tämän syksyn Lens Politicassa esitetetään brasiliaisen Jose Padilhan dokumentti antroloplogian kolonialistisesta luonteesta ( Secrets Of Tribe). Dokumenttiprojektissa ao leffa nähdään ensi keväänä.
Ja kuinka ollakaan jälleen juuri ranskalaiset ovat reagoineet elokuvaan kielteisesti, koska se näyttää ranskalaiset antropologit kielteisessä valossa.
Sundance kirjoitti elokuvasta:

As this riveting excavation deconstructs anthropology’s colonial legacy, it challenges our society’s myths of objectivity and the very notion of “the other.”

Petteri kirjoittaa Rouchin ja Markerin elokuvasta:

” Aihe ei ole vähäisempi kuin eurooppalaisten kontakti afrikkalaisten kanssa. Onnistuin näkemään elokuvan ensi kerran 1960-luvulla, ja se sai mielessäni eräänlaisen peruselokuvan aseman: kolmas maailma elokuvan kielellä. Alkuperäistaide oli elämän kanssa jakamaton mysteeri, kolonisoidussa muodossaan siitä tuli elämästä erotettu kauppatavara – ”kun taiteilija ei enää osaa tarttua olennaiseen, hän turvautuu näköisyyteen”.
Kameran edessä on myös murhenäytelmä: alkuperäisväestön taistelu ajan yössä on jättänyt todisteiksi vain joitain naarmuisia jäänteitä. Kuten Chris Markerin hienossa tekstissä tiivistetään: 'Esine on kuollut, kun sitä tarkkaileva elävä silmä on kadonnut. Ja kun me olemme kadonneet, meidän esineemme joutuvat sinne minne me lähetämme mustaihoisten esineet: museoon.'”

2.
3.9 Petterin sarajssa on Wilhelm Kelinin Muhammed Ali, suurin ja kaunein. Sillekin on tänä syksynä tarjolla vertailukohde Thriller in Manila, joka esitetään Dokumenttiprojektissa joulukuussa. Channel 4:n tuottama ( ja
mainoskatkojen olemassaolon aistiva) dokumentti kertoo Joe Frazierin ja Mohammed Alin thrillerimäisestä ottelusta Manilassa.

Ps. samana päivänä tulee elokuvatetterihin Mika Kaurkismäen dokumentti Vesku Loirista.

3.
Ja viikkoa ennen Manilan thrilleriä esitetään dokumentti, joka meikäläiselle on kolahtanut lujasti eli Antonion Millhouse. Miksi se kolahti: koska dokumentti näyttää mikä ero on kymmenillä tv-kameroilla ja dokumentintekijällä. Miten samasta tilatneesta tallentuu syvempi totuus, kun tekijä pystyy näkemään.

 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu