DRAAMA VAI DOKUMENTTI
Hieno dokumenttielokuva Miesten vuoro menee elokuvatetatereihin maaliskuussa. Levittäjä Nordisk Film määrittelee elokuvan genren draamaksi. Miksi ?
Yleisradion eri tutkimsuten mukaan yleisö on kiinnostunut ennenkaikkea komediosita ja dokumenteista. Siksi jokaisella kanavalla - myös kaupallisilla- kaikenlaisia juttuja kutsutaan dokumenteiksi.
Elokuvateatterilevityksessä sanaa dokumentti puolestaan varotaan. Miksi ? Koska teattereihin menevät dokumenttielokuvat ovat niin huonoja, tylsiä, ei-pääsylippunsa arvoisia ?
Ei, siitä ei ole kysymys. Eivät esimerkiksi Kansakunnan olohuoneen ja Magneettimiehen nähneet ole valittaneet. Päinvastoin.
Vaan siitä, että elokuvateatterit ovat päässeet pidemmälle ja pidemmälle
leimautuakseen pop cornin, hetkellisen kevytnautinnon ja " nyt haluan nähdä jotain ihan vaan viihdyttävää roskaa" näyttämöiksi.
Elokuvateatterit kaipaavat eivät lisää "draamaa" vaan lisää dokumenttielokuvia ja lisää ajatteleville ihmisille suunnattuja hyviä, syvällisiä, viihdyttäviä ja muistiin jääviä elokuvia.
3 kommenttia
Ti 09.02.2010 @ 11:57
Dokumentti-sanan ääneen lausumista on kotimaisten dokkarien teatterilevityksessä kokeiltu jo kymmenen vuotta. Kuitenkin katsojatilastoja lukiessa näkee, että ne dokumentit, jotka ovat eniten katsojia saaneet, ovat olleet reilusti dokumentti-nimikkeellä liikkeellä.
Kiinnostavinta rajanveto on tietysti silloin, kun puhutaan esimerkiksi sellaista elokuvista kuin Pingviinien matka. Sehän on puhdasverinen fiktio, (jossa on amatöörinäyttelijät) mutta dokumenttina ihmiset sitä menevät katsomaan.
Dokumenttihan ei ole genre, vaan tapa tehdä elokuvia. Markkinoinnissa tulisi löytää kunkin elokuvan oma ainutlaatuisuus. Miesten vuorossa se voi olla draama, sillä sitähän siinä on.