La 03.01.2009 @ 16:51admin

DocPoint- viimeistä viedään, 3.1.2009 Erkko Lyytinen

DocPoint-lehti ilmestyi välipäivinä, se on jaossa pääkaupunkiseudulla. Lehden sisältö on aihemaailmaltaan rikas, niin kuin tämän vuoden ohjelmistokin. Yöunia vievää on se, että ohjelmiston kaikkia hienoja elokuvia on vaikea tuoda esille. Tässä alla 4 elokuvaa, jotka todennäköisesti jäävät huomiotta, vaikka ovat tämän festarin parhaimpia elokuvia.
1.       Herz Frankin uusin Perpetual Rehearsal, kertoo siitä miten käsittämätön venäjänjuutalainen teatteriryhmä harjoittelee kymmenen vuotta näytelmää israelilaisessa Gesher- teatterissa. Miten peräänantamattomuus ja ehdottomuus voi alistaa talouden ja muut realiteetit, hulluja? Venäjän kieli ja hebrea soljuvat, kuka muistaa enää teatterin ulkopuolisia konflikteja ja vastakkainasettelua. Taide onkin harjoitus, kehittyminen - ei lopputulos.

2.       Elder Blossom, Volker Koeppin uusin, saksalaisten Kaliningradin kaipuuta käsittelevä elokuva, jossa paikalliset lapset vievät katsojaa saksalaisten muistopaikoille, kertoen omia raadollisia tarinoitaan hakkaavista ja juovista vanhemmistaan. Nerokas työ ja aukeaa meille karjalahaikailijoille aivan erityisellä tavalla. Koepp tulee avaamaan näytöksen.
 
3.       Low Lewel Flight, Jan Siklin on tarkka kuvaus ikuisen rakkauden ja toimivan parisuhteen lipumisesta perhetragediaksi. Universaali teos, jonka voi siirtää sosialistisesta Tsekkoslovakiasta meidän päiviimme. Ohjaajan ammattitaitoa kadehtii, ekonominen tarinankerronta. Vaimon kertojan ääni on tappavan viileää. Kaiken alla virtaa perheen intohimo; kotielokuvat. Intohimoinen kamera muuttuu pakolliseksi synttäri- ja joulutallentajaksi.
 
4.       Iranilainen Mohammad Shirvani keräsi seitsemän sokeaa naista tekemään elokuvaa omasta elämästään. Eli taustalla on projekti, jossa annetaan sokealle kamera ja sanotaan, että tee elokuva itsestäsi. Kamera tallentaa häpeilemättömästi ihmisten reaktiot ja tunnesiteet näkövammaiseen. Kamera hiipii ihon alle, näyttää todellisen suhteen kuvattavan ja kuvaajan välillä, siskon mies katselee himokkaasti sokeaa kuvaajaa, kamera näkee, sisko ei. Puhumme lässyttäen, sanoilla ja ilmeillä me vähättelemme ihmistä, jolla on vain yksi aisti vähemmän.  Naisten elokuva, mieskin voi oppia jotain.
Näiden neljän lisäksi elokuvia on 134. Katalogi menee painoon ensiviikolla ja ennakkomyynti alkaa 13.1.08 ensi kertaa netissä meidän sivujen kautta. Lehden saat elokuvateatterin aulasta tai ilmaisjakelupisteestä, katalogin festivaaleilta. Tervetuloa!
 
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu