To 22.10.2009 @ 10:00Iikka Vehkalahti

Kyllä nimi voi lapsen pahentaa

Mielenkiintoista, kuinka usein dokumenttielokuvan tekijöiden on vaikea nimetä omia lapsiaan, joita on väännetty parhaassa tapauksessa useita vuosia. Syitä tähän on tietysti monia lähtien siitäkin, että elokuvassa voi olla monta tasoa, jolloin sillä voi myös olla useita eri nimiä.

Televisio-ohjelmien määrän kasvu ja ohjelmien saama palstatila lehdissä sekä nimille asetettu maksimimerkkimäärä ( joka mahtuu digitaalisiin tiedostoihin) asettavat omat rajoituksensa.

BBC esimerkiksi lähtee siitä, että nimen pitäisi kertoa mahdollisimman selkeästi, mistä dokumentissa on kyse. Niinpä esim. suursarja siitä, miten maailman mielipdie pakotti Etelä-Afrikan aprtheidin polvilleen on BBC:ssa World Against Apartheid, kun taas ohjaaja pitää jääräpäisesti kiinni alun perin laulusta löytämästään nimestä ” Have You Heard From Johannesburg”.

Suomessa viimeksi on keskusteltu mm. Arto Halosen Magneettimiehen nimestä. Usea taho esitti elokuvalle nimeksi yksinkertaisesti Pekka Streng perusteluna, että Magneettimies ( Strengin toisen levyn nimi) ei avaudu ihmisille. No, yhtä hyvin voidaan kysyä kuinka monelle Pekka Streng on tuttu. Viimeksi Elokuvasäätiön Harri Ahokkaan kanssa keskusteltiin, olisiko paras nimi ollut ”Sisältäni portin löysin”, joka
on Strengin tunnetuimman laulun otsikko ja samalla se olisi kertonut itse elokuvan perussisällöstä.

Vuosi sitten keväällä Dokumenttiprojektissa tuotettiin kemijärveläisten lähetystön matkasta Helsinkiin dokumentti, jonka nimeksi tuli ”Jos mulla olis valta”. Tekijöiden ehdottomasti haluama nimi perustui siihen, että lähetystössä oli paljon lapsia ja yhdessä lasten maalaamissa kylteissä oli ao. teksti. Dokumenttiprojektissa kutsumme elokuvaa nimellä Yöjuna, vaikka ei sekään dokumentin sisällöstä paljon kerro.

Kai Nordbergin muutama vuosi sitten ohjaaman dokumentin nimi oli ”Matka kohti valoa”, jos oikein muistan. Nimen muistaminen tuotti aina ihmisille vaikeuksia, kaikki puhuivat ”siitä aviokriisidokumentista”.

Oliko John Websterin Katastrofin aineksia nimeä liian teoreettinen ja lähtöisin elokuvan rakenteesta vai lisiko parmepia nimiä ollet ” Elämän muutos” tai ” Öljytön elämä” tai ” Uusi perheenjäsen” vai...

Mikä kansainvälinen nimi dokumentille Matti Nykänen- omin sanoin, kun Nykänen ei kaikille ole kuitenkaan maailmalla tuttu. Epäilyksen varjossa – Alpo Rusin tarina tuntuu kuvaavan aika hyvin Pekka Lehdon elokuvaa. Jos Amadeus Lundgrenista tehdään dokumentti, voiko elokuvalle antaa nimeksi Tangokuningas ?

Entä mikä on nimistä paras: Freetime Machos, Miesten kesken, Miesten vuoro, Elämän lämmössä, Miehen kuva. Kysymys on kolmesta uudesta dokumentista, joissa kaikissa on keskiössä ovat suomalaiset miehet.
 

2 kommenttia

Ooh! Sanoppa muuta! Usein se kuitenkin löytyy, läheltä, siitä itsestään, teoksesta, kun ei yritä olla liian runollinen. :)

Jo vain. Ei ole ainoastaan vaikea löytää teosta hyvin kuvaavaa nimeä. On ylipäätänsä tavattoman vaikea kirjoittaa omasta elokuvastaan, koska se elokuva on aina niin paljon enemmän kuin kokee kykenevänsä sanoilla ilmaisemaan.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu