Su 21.02.2010 @ 09:00Iikka Vehkalahti

Syntynyt valtiossa, jota ei enää ole

Näin syntynyt Neuvostoliitossa dokumentin Leibzigin elokuvajuhlien videokirjastossa. Istuin kesken festivaaleja kolme tuntia yhtä mittaan ja katsoin elokuvan, joka oli minusta erinomaisen mielenkiintoinen. Dokumenttiprojekti esittää ensimmäisen osan tänään iltapäivällä klo 17.15 alkaen.

Sergei Mironshnitschenkon elokuva perustuu alunperin brittiläiseen Michael Aptedin Up Series -sarjaan, jossa seurattiin 7 vuoden välein 14 nuorta. Poikkeuksellisen vastaanoton saanut dokumentti on saanut seuraajia mm. USAssa, Japanissa ja Etelä-Afrikassa.

Näistä parhaiten on menestynyt juuri naapurimaahamme sijoittuva sarja, osittain varmasti juuri siksi, että se ajoittuu myös Neuvostoliiton romahtamiseen. Valtiota, jossa nuoret syntyivät ei enää ole.

Dokumentissa liikutaan seitsemän vuoden jaksoissa: ensimmäisessä vaiheessa nuoret olivat 7-vuotiaita, sen jälkeen heitä kuvattiin uudelleen 14-vuoden iässä, ja nyt nähtävässä uusimmassa osassa he ovat 21-vuotiaina jo ylittäneet aikuisuuden kynnyksen.

Nyt nähdään kahtena osana Sergei Miroshnitschenkon vuonna 2007 ohjaama 3-tuntinen erikoisversio dokumentista, jossa peilataan ajan kulkua esittelemällä viimeaikaista materiaalia rinnan 7 ja 14 vuotta sitten kuvatun kanssa.

Sergei Miroshnitschenko on vuonna 1955 syntynyt venäläinen elokuvaohjaaja. Hänen dokumenttielokuviaan on palkittu useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja hän on voittanut mm. Parhaan venäläisen elokuvan palkinnon kahdesti. Synnyin Neuvostoliitossa -dokumentin aiempi osa (14-UP. Born in the USSR, 1998) voitti parhaan ulkomaisen dokumentin Emmy-palkinnon vuonna 1999.
 

2 kommenttia

Ei kovin viisasta jakaa kahteen osaan siten, että osien välillä on viikko. Mielellään olisi katsonut nopeammin.

Erinomainen dokumentti, ihan itketti.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu