To 26.11.2009 @ 11:34Iikka Vehkalahti

Matti Nykänen liiti jälleen - IDFA I


Harvoin on suomalainen dokumenttielokuvahanke saanut samanlaista vastaanottoa kuin Kim Finnin elokuva Matti Nykäsestä ” Hell Of A Victory”. Lähes jokainen IDFA:n rahoitusfoorumin keskipöydässä olleista ilmaisi vakavan kiinnostuksena ja mm. Tanska sekä Kanada ostivat elokuvan heti ennakkoon.

IDFAN rahoitusfoorumi on tiukka paikka. Rahoittajia on Foorumissa kaikkiaan toisasataa, pitchausta seuraa salissa 2-300 tarkkailijaa ja vastaanotto voi pahimmillaan olla enemmän kuin nihkeä.
Dokumenttielokuva Matti Nykäsestä ei paperilla näyttänyt kovin fasinoivalta kommentoi IDFAn johtaja Ally Derks etukäteen Dokumenttiprojektin ja Blue Median , Elokuvasäätiön ja AVEK:n hanketta ” vaikka sinänsä kelpo projekti, mutta...”.

Julkisen pitchauksen jälkeen tunnelma oli täysin toinen.Elokuvan ostivat heti Kanada ja Tanska, Arte ilmoitti tekevänsä kaikkensa saadakseen elokuvan ( myöhemmin kaikkiaan kolme kanavaa ilmoittiat vakavan kiinnostuksensa); Norja oli ainoa joka oli ostanut ko etukäteen. BBC ja Channel Four molemmat ylistivät leffaa ) Tahiba Jackson Channel Fourista nauroi ” en tiedä olenko käynyt liikaa coffeeshopissa, mutta kuunnellessani ja katsellessani pitchausta totean vain haluavani tämän elokuvan”.Sveitsi, Itävalta , Italia jne.. jokainen pöydän ääressä oli innostunut.

Miksi ? ( Kun etukäteen mm. Heino Deckertillä oli ollut aikeuksia myydä hanketta Saksaan). Koska Kim Finnin tekemä traileri oli niin jumalattoman hyvä. Todellinen traileri, jossa oli sisältö, tyyliä,  rajuutta, vauhtia, erilaisuutta. Mutta Kim olikin vääntänyt porukkansa kanssa sitä pitkään animaatioita myöten. Päämusikkivalinta käytiin yhdessä lävitse jo muutama viikko ennen Amsterdamia.

Ja koska myös pitchaus ( jonka teimme yhdessä paha poika John Hakalaxin kanssa) oli – näin väittäisin – vakuuttava. Mutta myös se valmisteltiin kerrankin kunnolla. Kim oli kirjoittanut puolitoista liuskaa sisältöelementtejä,käveimme ne lävitse Johnin kanssa, vaihdoimme järjestystä, muokkasimme  uudestaan ja loppujen lopuksi pitkälti improvisioimme (pohjautuen kuitenkin tarkasti mietittyihin sisältöihin).(Ja aloitin kertomalla, että Riot Onin pojat John kuin Kimkin ovat todellisia troublemakerseja ja juuri sen takia koko leffa pelaa Nykäsen- niin samanlaisen hahmon – kanssa.

Mitä opimme.
Pichaus foorumeissa on tilanne, johon kannattaa valmistautua kunnolla eikä tulla kevyiden trailereiden kanssa.
 

2 kommenttia

Olis hyvä saada tämä pitchaus ja traileri, jos pahoille pojille sopii, dokumenttielokuvan markkinointiseminaariin, jos ja kun saamme sellaisen järkättyä. DP:n sivuilta löytyy traileri: http://ohjelmat.yle.fi/dokumenttiprojekti/tuotannossa/tuotannossa

se on hieno! Onko tuosta olemassa vielä uudempi versio?

Ja Matti on niin karismaattinen... Hyvä pojat!

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu