Yes Men jälleen.Iikka Vehkalahti 19.01.09
Kuvitellaanpa, että eräänä aamuna jokainen helsinkiläinen saisi käteensä Helsingin Sanomat, joka olisi täynnä hyviä uutisia: sota Irakissa loppunut, suomalaiset metsäyhtiöt investoivat jättisummia ilmastomuutokseen, hallitus tehnyt suurpaketin vähävaraisille ja yksinhuoltajille, televisiokanavaat poistavat valtaosan väkivaltaohjelmistaan jne.. jne..
Yes Men tekivät sen USA:ssa. He julkaisivat erikoispainoksen New York Times lehdestä Obaman valinnan jälkeen. Lehti oli päivätty kesään 2009 ja se sisälsi kaikkia niitä uutisia, joista tavalliset amerikkalaiset unelmoivat ja 100 000 kappaletta unelmalehteä jaettiin new yorkilaisille.
Yes Manien ajatuksena oli, me pidämme näitä uutisia unelmina, miksemme nyt tee niitä todelliseksi.
The Yes Men Fix the World oli maailman ensi-illassa Sundancessa ( avaten myöhemmin Berliinissä Panoraama esitykset) ja lähes täpötäysi Sali nauroi, taputti ja hurrasi miehille, jotka tempauksillaan kyseenalaistavat milton friedmanilaisen ahneuden ja koko vapaan kapitalismin perustan.
Paljon paremmin tehtynä kuin edellinen Yes Men dokumentti ( jossa he Suomessa paljastivat ihanentyöläisen kultaisen asun, johon kuului kauko-ohjattava jättimäinen penis,koko esityksen mennessä täydestä yleisöön ja jopa lehdistöön…) käy lävitse useita perusliikemieheksi pukeutuvien aktivistien tempauksia.
Dokumentti alkaa kuuluisimmalla, BBC World Service lähettää 300 miljoonalle katsojalle jättiyhtiö how:n edustajan haastattelun. Oman nettisivustonsa kautta haastateltavaksi kutsuttu Yes Man kertoo, että Dow, ostettuaan Bhopalin katastrofin aiheuttaneen Union Carbdien, aikoo maksaa vihdoinkin kahdenkymmenen vuoden kuluttua katastrofista jättikorvaukset kaasuvuodon sadalletuhannelle uhrille.
Uutinen leivää ympäri maailmaa ja Dow menettää osakkeidensa arvosta 27 minuutissa yli 2 miljardia dollaria ( koska kuka osakkeenomistaja haluaa rahojensa käytettävän joillekin intialaisille, sellainen investointi ei tuo voittoa). Lähes välittömästi puolueeton kansainvälinen media, tempun paljastuttua ,hyökkää se Yes Menin kimppuun syyttäen heitä ”katteettoman toivon antamisesta Bhopalin uhreille.”
Niinpä Andy Bichlbaum ja Mike Bonnano matkustavat Bhopaliin, jossa Dow ei ole edes siivonnut tehtaan ympäristöä ja ihmiset antavat täyden tukensa Yes Meneille.
Bhopalista Yes Men liikkuvat Bhopalista New Orleansiin ja parhaimmillaan esittäessään kaiken hyväksyville liikemies yleisöilleen mitä älyttömämpiä, mutta voittoa tuottavia, ajatuksia katsoja nauraessaan näille suurkapitalistien pikkuapureille, oivaltaa että itse kuuluu heidän joukkoonsa.