Pe 23.10.2009 @ 10:00Iikka Vehkalahti

Kuva ja kuva

Meillä Dokumenttiprojektissa on jatkuva ongelma. Dokumenttien still-kuva tarjonta on poikkeuksetta joko huonoa tai keskinkertaista.

Ja kuitenkin juuri yksi kuva parhaimmillaan kertoo elokuvasta niin paljon ja ratkaisee myös usein kuinka paljon dokumentti saa palstatilaa esimerkiksi televisiolähetyksen yhteydessä.

 

Melancholian 3 huonetta

 

Kuinka monesta dokumentista muistamme kuvan, joka olisi jäänyt mieleemme. Pirjo Honkasalon Melancholian 3 huonetta kadettipuvussa oleva poika viattominen kasvoineen. Mika Ronkaisen Huutajat jäällä jäänmurtajan edessä. Websterin Katastrofin ainesten soutava mies (kuva ei sinänsä ollut ihmeellinen, mutta toistuen esitettynä kasvoi symboliseksi). Vasen vartaloon dokumentin polvillaan rukoileva nyrkkeilijä Umar Kemiläinen.

 

Katastrofin aineksia

 

Mutta mitä muita kuvia tulee mieleen ?

Ja kuinka monella dokumentilla on jo tuotantovaiheessa kuva, jolla elokuvasta voidaan kertoa tavalla, että se jää ihmisten mieleen. Jälleen, aivan kuten Ulla Simonen aiheellisesti yhdessä Dokumenttiprojekti Goes Cinema hankkeen palaverissa totesi: Mika Ronkaisen Freetimes Machos on omannut kuvansa jo pitkän aikaa ennen elokuvan valmistumista.

Harrastuksen vuoksi voi vierailla Dokumenttiprojektin kotisivuilla  www.yle.fi/dokumenttiprojekti ja siellä Tuotannossa osiossa ja vertailla minkätasoisia kuvia kullakin tuotannolla on yleisölle tarjota.
 

1 kommentti

Autan mielelläni Dokumenttiprojektin väkeä ratkomaan still-kuvaongelmaa :-) Yhteystietoni saatte vaikkapa Ronkaisen Mikalta. Kirjoitteli Pekka Fali

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu