Ma 13.07.2009 @ 18:00Iikka Vehkalahti

Uudet tuulet

Pessimisti on kokenut viimeiset viisitoista vuotta dokumenttielokuvan kuolevan. Optimisti näkee koko ajan uusien tuulien tulevan. Ilmeisesti kuulun optimisteihin.

Niin kauan kuin muistan, olen kuullut lauseita: " olemme television viimeisiä dinosauruksia", " dokumenttielokuva ei tule säilymään television tullessa entistä kaupallisemmaksi", " koskaan ei rahoitus ole ollut yhtä vaikeata kuin nyt", " jne..

Tällaisia lauseita viljeltiin myös dokumenttielokuvan kulta-aikana eli vuosien 1998-2003 välillä, jolloin esimerkiksi Ranskassa tuotettujen dokumenttien määrä kasvoi vajaasta 300:sta yli 2000:een.
Todellakin lähes kymmenkertaiseksi!

Nyt jälleen valitetaan dokumenttielokuvan rahoituksesta kansainvälisesti. Totta, BBC:n Storyvillelta leikattiin lähes 40 %, totta; useimmat dokumenttislotit ovat myöhäisillassa ( jopa meidän Dokumenttiprojektimme ensi-ilta on yömyöhällä, vaikka uusinta onkin sunnuntai-iltapäivänä). Totta; Arte on uskomattomassa myllerryksessä, totta Ranskassa ilmoitusten poistaminen valtion kanavilta on johtanut kriisiin jne.. jne..

Mutta samaan aikaan. Dokumenttielokuvafestivaalit elävät ennennäkemätöntä buumia, dokumentit ovat väistämättä tulleet elokuvateattereihin, itä-eurooppalainen elokuva puhdistaa vanhentunutta verta Länsi-Euroopassa ja Suomessa on selvästi uusia tuulia.

Uudet tuulet, mitä ne ovat. Ehdotuksia nuorilta, energisiltä elokuvantekijöiltä, jotka ovat voineet kuvata jo muutaman sata tuntia matriaalia ennenkuin edes lähestyvät rahoittajia. Tai " alan sivusta" tulevat tekijät, jotka toimivatkin uusilla välineillä ( kuten Pekka Niskanen Second Lifessa Tsetsenia-elokuvallaan) tai koko Lönrrot2017 projektin ympärille syntynyt liike, jossa tehdään yhtä hyvin installaatioita kuin perinteisiä dokumentteja.

Ja uutta ajattelua merkitsee myös koko cross-platform ajattelun konkretisoituminen ( kts. GLOBENET .) Tai koko keskustelu dokumenttielokuvista teattereissa ja netissä.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu