Ma 02.02.2009 @ 20:30admin

Below Zero - Ulla Simonen

Suurten festivaalien suurten foorumien varjossa, tai ainakin vähemmällä huomiolla, toimii erilaisten organisaatioiden seminaareja, joiden yhteydessä järjestetään hankkeiden esittelytilaisuus rahoittajille.  Tunnetuimpia näistä ovat EDN:n seminaarit, joita löytyy tasaisin väliajoin vuoden ympäri Euroopan eri nurkista. Valikoimaan kuuluu seminaareja, joilla on selkeä koulutuksellinen luonne hankekehittelyssä, toisia, jotka ovat selkeämmin painottuneet hankkeen rahoitukseen. Olin tammikuun puolivälissä Tromssan festivaalien yhteyteen järjestetyssä Below Zero tapahtumassa mukana hankkeita kommentoimassa ja rahoituskeskustelun vetäjänä.

Below Zero tapahtuman teema oli arktiset alueet, joka oli aiheena haastava.  Mukaan oli valittu kaksitoista hanketta, joiden aiheissa ei ensilukemalla tuntunut olevan suuresti kirjoa. Alkuun lukiessani lyhyitä hankekuvauksia epäilytti jopa onko mahdollista esitellä hankkeita paneelin edessä niin, ettei suurin osa kahdestatoista elokuvasta kuulostaisi toistensa kopioilta. Lähes kaikissa sivuttiin pohjoisten jääalueitten sulamista, ja oli helppo arvata, että kuvamateriaalissa jääkarhut pakenevat vielä kantavalle jäälle.
Seminaari oli kolmepäiväinen, ensimmäisenä hankkeet käytiin puoleen jaetussa ryhmässä kahteen kertaan läpi, ensin laveammin, sitten pyrkimyksellä tehdä seitsemän minuutin esitys kuvallisen materiaalin kanssa. Toisena päivänä kirjallinen materiaali rahoittajille saatettiin valmiiksi asiantuntijoita avuksi käyttäen ja päivä päättyi pitsauksen kuivaharjoitteluun. Ja kolmas päivä oli sitten tietenkin se oikea pitsaus oikeille rahoittajille ja henkilökohtaiset keskustelut heidän kanssaan.

Vaikka lukujärjestys kuulostaa esitystekniikan tai jonkin muodon harjoittelulta, se ei ollut sitä. Ensimmäisen kerran lavea esitys hankkeista oli melko pitkälle sama kuin luettukin vaikutelma hankkeista, liian monta liian samanlaista projektia. Ja jääkarhut juoksentelivat joka toisessa. Keskusteluissa jokaisesta löytyi kuitenkin paljon enemmän ja ohi sen teeman, johon dokumentit oli kytketty. Toinen versio oli kaikille kirkastuneempi ja selkeämmin juuri heidän elokuvansa aiheesta tämän laajan teeman sisällä. Hankkeita muutti tietysti se, että ne piti esittää julkisesti, että niitä kommentoitiin ja tekijät kuulivat minkä vaikutelman antoivat, mutta etenkin se, että tekijä kuulee myös ne toisten hankkeet. Ymmärtää niitä vasten omat vahvuutensa ja oman ainutlaatuisuutensa. Tekijöiden välinen solidaarisuus oli ihanaa katsella. Hankkeet, jotka selkeästi kilpailevat samoista rahoista ja silti niiden tekijät auttavat toisiaan. Miksi? Koska erilainen hanke, joka on löytänyt omat vahvuutensa, ei ole uhka. Ja koska me kaikki haluamme tehdä dokumentteja ja nähdä hyviä dokumentteja. Onko jossain muussa busineksessa samanlaista yhteishenkeä ja pyyteetöntä kädenojennusta?
Muussa busineksessa ei toisaalta ole myöskään näiden edn seminaarien kaltaisia tilaisuuksia, jossa ennen tärkeitä tapaamisia asiantuntijoiden kanssa saa käydä läpi hankkeensa swotteja, saa tietoja eteentulevista rahoittajista, viime hetken vinkkejä, saa keskustelua vetävän henkilön, joka pitää jokaisen esittelemänsä hankkeen puolta, yrittää välttää sudenkuopat ja kaivaa esiin positiivisen vaikka väkisin. Konsulttejahan kyllä löytyy alalle kuin alalle, mutta hinta on vähän toinen.

Tromssan ja muiden alueellisten forumien etu verrattuna suuriin rahoitusfoorumeihin on myös muiden kuin TV-kanavien läsnäolo paneelissa. Alueelliset ja kansalliset rahastot sekä levitysyhtiöt ovat paneelissa rinnan kanavien kanssa. Tämä monipuolistaa keskustelua ja auttaa tekijöitä yhteistyökumppaneiden hankkimisessa. Below Zero ei ollut myöskään tuloksiensa puolesta poikkeus. Alueelliset rahoitusväylät osoittautuivat merkittäviksi eikä vähiten siksi, että ne pystyvät myöntämään myös kehittelyvaiheen rahoitusta. Jälkipuinneissa vaikutti siltä, että usean hankkeen rahoitus varmistui, muutama sai hyvän startin ja kaikille tuli jostain suunnasta vähintäänkin hyvää palautetta, jollei varsinaista lupausta rahasta.
Kaikki hankkeet olivat kuitenkin Tromssasta lähtiessään kirkkaampia kuin sinne tullessaan.

Lisätietoja erilaisista hankekehittelyseminaareista sekä forumeista esim: www.edn.dk, www.eurodoc-net.com
 
-kirjoittaja on vapaa elokuvatuottaja fiktion ja faktan rajapinnalla

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu