Ma 16.02.2009 @ 14:13Iikka Vehkalahti

Kun dokumentti vaikuttaa.

Selaan ulkoministeriön toimeksiannosta laadittua tutkimusta yritystoiminnan ja ihmisoikeuksien välisestä suhteesta ja mietin, että dokumenttielokuva voi tosiaankin vaikuttaa. Arto Halosen Pyhän kirjan varjo on aiheuttanut reaktioita paitsi maailmalla myös Suomessa.

Akatemiaprofessori Martti Koskenniemi on varmasta kansainvälisesti arvostetuimpia suomalaisia. Hän on paitsi professorina Cambridgessä myös Erik Castren instituutin johtaja. Instituutti on julkaissut nyt oikeustieteen tohtori Merja Pentikäisen tutkimuksen ” Yritystoiminta ja ihmisoikeudet”.

Tutkimuksessa todetaan mm. että "Suomessa ei ole vielä totuttu arvioimaan yritystoimintaa ihmisoikeusnäkökulmasta ja että….. toisinaan todetaan, että avoin ja tasavertainen suomalainen yrityskulttuuri luo jo sellaisenaan … hyvän toimintastandardin.”

Tämä itsestään selvyytenä pitäminen onkin johtanut siihen, että suomalaisten yritysten ihmisoikeusosaaminen on hyvin ” kapealla pohjalla” ja myös Suomen julkinen hallinto ei ole - verrattuna Pohjoismaisiin naapureihimme - kovinkaan aktiivinen.

Niinpä tutkimus sisältääkin lukuisia suosituksia alkaen lainsäädännöstä. ( Kts. www.helsinki.fi/eci ) Tai tilaa tutkimus intlaw-institute@helsinki.fi.

Mielenkiintoista on, että niin tutkimuksen esipuheessa kuin johdannossakin nostetaan esille keskustelua liikkeelle sysänneenä Arto Halosen Turkmenistan-elokuva, jonka esitys on muuten juuri tänään New Yorkissa Open Societyn (Soros) järjestämänä. Viikonloppuna elokuvaa esitti maailmankuulu MoMa.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu