To 26.03.2009 @ 14:55Ulla Simonen

Nainen ikäisenään elokuvassa

Tänään 22.30 TV1 esittää Hanif Kureishin käsikirjoittaman ja Roger Michellin ohjaaman Tyttären talossa (Mother, 2003,). Päähenkilö Anne Reid esittää siinä juuri leskeksi jäänyttä vanhempaa naista, joka kohtaa tyttärensä rakastajan ja ajautuu suhteeseen tämän kanssa. Kyse on seksuaalisuudesta, vanhenemisesta, omanarvontunnosta, äiti-lapsi-suhteesta. Tämänikäisiä naispäähenkilöitä, jotka eivät ole kuningattaria, näkee fiktiossa harvoin. Harvinaisuudessaan jo siis katsomisen arvoista ja arvostelujen ja tekijöiden perusteella ilman muuta. Dikiboksi saa taas hyristä omaa - ei niin hiljaista - lauluaan, kun katsoja menee nukkumaan ja siirtää katsomisajan jonnekin sopivampaan hetkeen.
 

Vanhempi nainen tai äitisuhde on harvinainen myös dokumentin puolella. Motherin innoittamana tulee mieleen lähinnä Ken Wardropin Undressing My Mother (2004, Irlanti) Elokuva on kuvaus vanhenevasta leskeksi jääneestä naisesta, joka puhuu vartalostaan, ikääntymisestään, suhteestaan edesmenneeseen mieheensä ja ikävästään tätä suurta rakkauttaan kohtaan. Ja riisuu itsensä alastomaksi. Ihailen paitsi tekijän mutkatonta äitisuhdetta, myös nuoren miehen kykyä ymmärtää kenestä elokuva kertoo.
 

Elokuva on muodoltaan puhdas, kaunis ja kunnioittava, se tuo mieleen Eeva Kilven runot äidistään. Poika (kuten Kilpikin) näkee äidin, mutta myös naisen. Wardrop piirtää ihailevan, mutta tarkasti näkevän kuvan äidistään ja samalla kertoo paljon itsestään. Kamera ei näytä äidistä kuin fragmentteja ja pojasta ei mitään. Ilman nimen antamaa tietoa, emme tietäisi katsovamme ohjaajan omaa äitiä. Ja jos tämä olisi fiktio, mitä se muodon puolesta hyvin voisi olla, jäisimme paitsi juuri tuota tietoa, mitä se kertoo äidin ja pojan suhteesta, että äiti riisuuntuu poikansa kameran edessä ja kertoo syvimmistä tunnoistaan naisena.
 

Wardropen elokuvan kesto on 6 minuuttia. Sen vaikutus kestää vuosia.
 

Undressing My Mother on Uuden Kinon helmiä, vieläköhän esityskertoja on jäljellä?
 

1 kommentti

Valitettavasti kauniisti kuvailemastasi lyhäristä ei enää ole Ylellä oikeuksia. Mutta Ken Wardropilta on tulossa ohjelmistoon kaunis elokuva kauriista, jolla on identiteettikriisi!
Sari,
Uuden Kinon tuottaja

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu