Ti 08.09.2009 @ 08:59Iikka Vehkalahti

Pahat pojat Venetsiassa

Pahat pojat Venetsiassa


Hugo Chavez sai standing ovationit eilen Venetsian elokuvajuhlilla, jolle myös Michael Mooren elokuvan ensi-illan myötä tuli poliittinen leima. Poliittiset dokumenttielokuvat ovat muutenkin olleet hittejä tänä vuonna.

Sundancessa ja Berliinissä yleisön suosikiksi nousi The Yes Men Fix The World, joka nähdään tänä syksynä Helsingissä Lens Politicassa R&A. Sen jälkeen leffa menee Dokumenttiprojekti Goes Cineman leimalla elokuvateattereihin.

 

The Yes Men Fix The World

 

Yes Menit iskevät kansainvälisiä suuryhtiöitä kovalla kädellä. Michel Moore taas lyö kapitalismia oikein kunnolla uusimmassa Capitalism: Love Story -dokumentissaan, joka sai Venetsiassa hyvän vastaanoton
loppuunmyydyissä näytöksissä.

Mutta italialaisten lehtien etusivuille eteni vielä vahvemmin Hugo Chavez, joka saapui yllättäen Venetsiaan juhlistamaan Oliver Stonen uuden Latinalaista Amerikkaa käsittelevän dokumentin ensi-iltaa.

Näkemättä Stonen elokuvaa uskallan ennustaa, että Dokumenttiprojekti tarjoaa 16.9 ja 20.9 mielenkiintoisemman elokuvan Latinalaisen Amerikan tilanteesta. Stranded dokumentin ohjaajan Gonzalo Arijon ”Uuden maailman tulevaisuus” on kahden tunnin raskas, mutta äärimmäisen antoisa elokuva maanosan uudesta orientaatiosta.

Kolmas ”paha poika” Venetsiassa oli dokumenttiohjaajana parhaat työnsä (Grizzly Man tulee Dokumenttiprojektissa joulukuussa) tehnyt Wener Herzog, joka toi Venetsiaan nyt fiktion, uusintaversion Bad Lieutantista.

 

Grizzly Man - Karhumies

 

Poliittisista dokumenteista tulossa tänä syksynä festivaaleille on myös Naomi Kleinin kirjaan perustuva Shock Doctrine, jossa pahuus löytyy myös kapitalismista. Ja ennustaisinpa, että Nordisk panoraman vahvimpia voittajasuosikkeja on islantilainen Dreamland, jossa myös yhtiöiden ahneus on keskeinen juonne.

Kyllä Suomen paperiteollisuuskin olisi oman kapitalismi-dokumenttinsa ansainnut.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu