Kesäkirje 4:dokumenttibrandista
Dokumenttielokuva kaipaa brandeja. Ja kipeästi. Näin ennenkaikkea televisiomaailmassa, jossa yksittäisten ohjelmien elämä on tullut entistä vaikeammaksi. Sarjojen ja viikottaisohejemien maailmassa brandi on yksi dokumenttielokuvan pelastusrenkaista.
Tähän trapeeseenon törmännyt ulkomailla useasri. Monessakaan maassa ei ole olemassa dokumenttien ohjelmapaikkaa, joka olisi brandi. BBC:n Storyville on yksi ( mutta englantilaisista sen tunnistaa vain 21 %), Channel Four:n True Stories on tuttu joka toiselle englantilaiselle. Tanskassa Dokumania lähti liikkeelle rytinällä ja on vakiinnuttamassa brandpaikkaansa. Ruotsissa onnyt maaliskuusta lähtien DOX. Suomessa on Dokumenttiprojekti ( jonka paras tunnettavuusluku on ollut 71%), joka brandinimenä on hirveä ja kansainvälisesti tunnettavuuden luomisyritys on jopa kiusallista. ”Documentary project” ei ole kovin fasinoiva nimenä.
No nimellään on jokaisen elettävä. Naapuri sanoi, että suomalaiselle dokumenttielokuvalle Dokumenttiprojektin olemassaolo on elintärkää.Ja Dokumenttiprpojektin olemassaolo ei ratkea ainoastaan katsojaluvuista vaan siitä, kuinka tärkeäksi, merkittäväksi ja hohtavaksi se koetaan Ylessä.
Mikä on Dokumenttiprojektin arvo brandinä, joka kannattaa ja pitää säilyttää. Ja uudistaa, koska paikallaan seisova brandi kuolee nopeasti ( miten onkaan käynty saksalaiselle Kleine Fehrnspiegeille?)
Osittain brandin vahvistamiseksi syntyi Dokumenttiprojekti Goes Cinema hanke. Kun aiemmin jotkut elokuvat ”kulutettiin loppuun” elokuvatetateribuumin ( Websterin Katastrofin aineksi) aikana ja yleisö ei yhdistänyt elokuvaa Dokumenttiprojektiin, on DPGC:n tavoitteena yksinkertaisesti liimata elokuva yhteen Dokumenttiprojektin brandin kanssa. Ei liikaa, mutta riittävästi.
Vastapalveluksena tuottajat ovat saaneet kymmenien jopa satojen tuhansien eurojen arvosta ”mainosaikaa” Ylessä Dokumenttiprojektin kertoessaa trailereissaan DPGC elokuvien olemassaolosta elokuvateattereissa.
Myös Tarineteltta esittää tullaan uudistamaan siten, että se entistä selkeämmin on sidoksissa Dokumenttiprojektin brandiin. Uusi Kolmasulottuvuus.fi tulee kantamaan Dokumenttiprojektin nimeä mukanaan. ( Kahdeksan vuotta Dokumenttiprojekti toteutti Saman auringon alla ja Kolmas ulottuvuus ohjelmasarjoja Teemalle ja TV 2:lle ilman, että asiasta olisi tiennyt enemmän kuin muutama kymmenen ihmistä.
Brandin vahvistamsieen ovat tähdänneet myös Voiman, Le Monde Diplomatiquen ja Suomen Kuvalehden takakannen mainokset, eri verkkoaktiviteetit ja näkyvyys festivaaleilla.
Ja kerran vielä miksi? Yksinkertaisesti siksi, että Dokumenttiprojekti ja dokumenttielokuvat koettaisiin tärkeiksi, merkittäviksi ja tunnetuksi sekä Yleisradion sisällä että ulkopuolella.
Ps. Yhteistutannot, johon Dokumenttiprojekti kuluu , tekee uskomattoman arvokasta työtä niin Uuden Kinon,Ykkösdokumentin, Kotikatsomon kuin monelle muulle ohjelmapaikalle. On vahinko että siitä on vaikeaa luoda brandia.