Ke 11.02.2009 @ 08:28admin

Elokuvien lukemisesta. Iikka Vehkalahti 11.02.09

Mitä enemmän dokumenttielokuva jää auki, ei julista sanomaansa, sitä useammanlaisia tulkintoja elokuvasta vedetään. Näin on tapahtunut  niin Liikkumavaran, Matkan, Täynnä Tarmoa kuin Kansakunnan olohuoneenkin kanssa.

 

 
Aikoinaan dokumenttielokuvan tekijät halusivat elokuvan sisältävän selkeän loppuratkaisun, viestin, jossa katsojalle näytetään suuntaviittaa paremmasta tulevaisuudesta. 
 
Mutta koko ajan on vahvistunut ajattelu, jossa totuuden sijasta painotetaan totuudellisuutta ja vastausten esittämisen sijasta kysymysten herättämistä. Cinema verité dokumentti pyrkii välittämään totuudellisesti ohjaajan näkemät tapahtumat ilman karttakeppiopastusta.
 
Seurauksena on että dokumentteja luetaan myös eri tavalla. Täynnä Tarmoa dokumenttia tai oikeastaan sen katsojareaktioita on syytetty rasistisiksi, kun minä olen nähnyt elokuvan aivan päinvastaisena, suomalaisten värikäyttäytymisen paljastavana. Viime vuonna IDFAn valintaraatiin kuulunut piti Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapskuin hienoa Matka-dokumenttia kolonialistisena, kunnes kuuli tekijöiden taustoista.
 
Tänä vuonna parikin henkilöä kommentoi Jukka Kärkkäisen Kansakunnan olohuonetta nuoren älykön eksplotoivana vierailuna tavallisten ihmisten koteihin, kunnes kerroin että ohjaaja on viime vuodet viettänyt lähinnä rakennustyömailla intellektuellikuppiloiden sijasta.
 
Myös Annika Grofin Liikkumavaraa on luettu eri tavalla. Joidenkin mielestä se näyttää kuinka kansasta välinpitämättömiä kansanedustajat ovat – minusta elokuva kertoo kuinka suuri osa rivikansanedustajista suhtautuu todella vakavasti työhönsä.Kun joku toinen on kiinnittänyt huomionsa julkkiskansanedustajiin minusta dokumentti paljastaa , kuinka julkkiskansanedustajat kuuluvat kakkosrivin vaikuttajiin.
 

 
Kun kolmas näkee, että kansanedustajat eivät kuuntele huippuasiantuntijoiden mielipiteitä minä olen – nähtyäni riittävästi raakamateriaalia – ihmetellyt, miten pitkäpiimäisesti, epäselvästi ja huonosti perustellen huippuasiantuntijat tulevat antamaan lausuntonsa lakiasäätävälle elimelle.
 
Kun neljäs harmittelee, että ei kuule mitä Anni Sinnemäki puhuu Jukka Rehulalle, niin minusta supattelu kertoo aivan riittävästi, kuinka ns.  hallituksessa olevans edistyksellinen kansanedustaja kärvistelee ja yrittää eri keinoin saada edes pikkuriikkistä muutosta hallitussopimuksessa sovittuun linjaan.
 
Ja tästähän suuressa määrin Liikkumavarassa  on kyse. Kuinka paljon edes asialleen antautuneet kansanedustajat voivat kahden kuukauden työskentelyn aikana vaikuttaa asioihin, joita on lyöty lukkoon muutamassa tunnissa hallitusneuvotteluissa.
 
Ps. Jo parikin kansanedstajaystävääni on laittanut viestiä, että miksi pirussa dokumentti tulee niin myöhään. Heitä kuten muitakin olen rauhoitellut tiedolla, että Dokumenttiprojekti tulee sunnuntaina uusintana ja on Areenassa nähtävänä.

4 kommenttia

Superlatiivit eivät riitä "Liikkumavara" dokumentin kuvailemiseen. En omista televisiota enkä maksa lupamaksua, Areenasta katselen välillä mielenkiintoisia ohjelmia ja pakko sanoa että jos Areenan käyttö muuttuisi lupamaksun vaativaksi niin kyseinen dokumentti jo yksinään olisi sen väärtti, hyvä YLE, käsittämättömän hienoa journalismia, tämän soisi jokaisen suomalaisen näkevän.

Mielenkiintoinen, ei voinut jättää kesken ja painua nukkumaan niin kiinnostava oli. Kovaa peliä.

Ohjelma on erittäin hyvä: siinä tulee esille poliitikkojen käsittämätön tietämättömyys ja vallanjanoinen puoskarointi ihmisten elämällä, hädällä ja elintärkeillä asioilla. Ohjelmassa on jopa päähenkilö, joka Ei missään tapauksessa edusta duunaria tai pääkaupunkilaista.
Tutustukaa NosturiYRITTÄJÄN Pekka Niskan ajatuksiin työnantajan/työntekijän vastuusta/lamasta. Näitten MIESTEN avulla Suomessa on voitettu sotia! Vuosiin linssi kastui Ylen aikaista kuunnellessa - mutta tiemme on kirkas!
''''''''''
Kiitos eilisestä dokumenttiprojektista Liikkumavara! En ole ennen erityisemmin ollut kiinnostunut eduskuntatyöskentelystä, mutta eilisen dokumentin seurauksena olen tämän aamun surffaillut eduskunnan sivuilla! Ohjelma oli hyvin tehty ja "juoni" oli sellainen, että katsomista ei voinut jättää kesken, koska halusi tietää, miten kaikki lopulta päättyy. Samalla sitä näki tällainen tavan tallaaja, että ihan tavantallaajia ne ovat siellä eduskunnassakin suurin osa!
''''''''''''''''
3 @:Hienoa, kerrassaan upea ohjelma.Tätä Suomen kansa varmaankin haluaisi
lisää.Ainot virheet ohjelmassa olivat; Väärä nimi ja ohjelman myöhäinen ajakohta. Lähettäkää ihmeessä ko. homma uusintana, mutta parhaaseen katseluaikaan ja kertokaa
vähän enemmin ohjelman sisällöstä.Tälläisien ohjelmien jälkeen meidän äänestäjien on huomattavasti helpompi astua seuraavan kerran äänestyskoppeihin.

@M:Dokumenttiprojektin Liikkumavara dokumentti oli jotain mistä voi tekijöitä ja YLE:ä nöyrimmin kiittää. Monipuolista asiankäsittelyä ja täysin uudenlaista kuvaa suomen poliitkoista. Voisi olla kääntämisen ja ulkomailleviemisen arvoinen. Kuvaa erittäin mielenkiintoisesti Suomen kulttuuri- ja poliikkakenttää.

M: Aivan ainutlaatuinen dokumentti,mahtavan hurja. Nuorelle tekijälle kiitokset.

Annika Grufin ja hänen kuvaajansa työskentelyä oli ilo seurata eduskunnassa.
Minulla oli tähän mahdollisuus jo useamman vuoden ajalta.

Annika hankki itselleen hienosti statuksen eduskunnassa. Olin vuosien mittaan kymmeniä tunteja Annikan "kuvattavana". Koskaan ei kuvaus tuntunut epämiellyttävältä, Annikasta tuli osa päivittäistä rutiinia jo edellisellä vaalikaudella.

Terveisin kansanedustaja Pentti Tiusanen (vas.)

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu