Ke 29.10.2008 @ 11:25admin

Darwinin painajainen. Iikka Vehkalahti 29.10.08

 Dokumenttiprojekti esittää tänä iltana susimyöhään uusintana Hupert Saupertin dokumenttielokuvan Darwin´s Nightmare, joka ei ole pelkästään kaikkien ihailema. Ranskassa sitä on myös arvosteltu rajusti.
 
 Darwin´s Nightmare on minusta yksi mielenkiintoisimmista ja merkittävimmistä  dokumenttielokuvista, joita viime vuosina maailmassa on tuotettu. Luonteeltaan se on samanlainen kuin Hupertin edellinen elokuva Kisangan´s Diary, jonka nieleminen poliittisesti oikein ajatteleville oli melkoisen vaikeaa.
Jane Belfour otti aikoinaan Kisanganin levitykseensä Dokumenttiprojektin suosituksesta ja useammin kuin kerran totesi, että ”tätä elokuvaa vastaan on kyllä hyökätty paljon ja kysytty että miksi ihmeessä sinä levität sitä”. No, aika on osittanut moneessa suhteessa, että Saupertin kriittinen ja provokatiivinen asenne elokuvassa oli perusteltu.
 Mutta rikkinäinen ja vino on Hupert Sauperin peili hänen kuvatessaan Afrikkaa eikä hän salaa myöskään agressiivista asennettaan ns. läntistä eliittiä kohtaan.IDFAn näytöksessä yksi kysymyksistä kuuluin elokuvan jälkeen. ” Mitä olet ohjaajana tehnyt elokuvassasi esiintyvien afrikkalaisten auttamiseksi, jaatko palkintorahoja heidän kanssaan?”. Saupert tykitti takaisin.”Minä olen tehnyt tämän elokuvan ja käyttänyt siihen monta vuotta elämästäni. Mitä Sinä olet tehnyt ”.
 Niin paljon reaktioita Darwin´s Nightmare herätti (mm Ranskassa kiellettiin Niilin ahvenen käyttö),että elokuva on herättänyt myös kriitikot Professori Francois Garcon kirjoitti jopa kirjan nimeltään Enquete sur Le Cauchemar de Darwin, jossa arvostellaan elokuvaa. Vastaavasti puolestaan seuraavat kriitikot ovat vetäneet esille professorin kytkennät elintarviketeollisuuteen jne..
 Kritiikki on keskitty lähinnä siihen, että Saupert ei lataa elokuvassaan raakoja faktoja vaan antaa tavallisten ihmisten kertoa erilaisia tarinoita, esittää Victoria järven ympäristön afrikkalaisena kauhugalleriana eikä esitä todisteita aseiden salakuljetuksesta venäläiskoneella jne.. jne..
Aikoinani kuvasin lyhytdokukumenttiin Jeesuksen näköinen mies Niilin ahventa aivan samoilla paikoilla kuin Saupert ja perustaltaana koin hänen välittämänsä todellisuuden läheisemmäksi kuin monta muuta dokumenttielokuvaa alueelta. Aivan smaoin kuin minusta Krystof Kapuzincski kuvaa kirjoissaan todellisuutta Afrikassa paljon paremmin puutarhurien, keittäjien, tyynyn kantajien ja muiden tavallisten ihmisten kautta mitä YK:n raportit kertoessaan poliitikkojen puheista.
 Syytä  tutustua Darwins Nigtmaresta käytyyn keskusteluun esim.
http://us.imdb.com/title/tt0424024/usercomments?start=20
 
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu