Ti 09.03.2010 @ 09:30Iikka Vehkalahti

TAMPERENOSTALGIAA

Tampereen filkkareita(alkavat huomenna) syytettiin aikoinaan radikalismista. Mutta muistan, että Tampereen kaupunki laittoi aikoinaan vielä paremmaksi. Suu auki me draamastudiolaiset ihmettelimme, kun kaupunki jakoi oman palkintonsa pohjois-korealaisille ”kukkaiselokuvalle”.


Tampereella näin ensimmäisen kerran myös Marja Pensalan erinomaisen Elsan ja Antti Peipon mestarillisen Sivullisen. Oma leffa Our Common Future sai Suomi 75-vuotta sarjan toisen pääpalkinnon ( toisen otti Webster). Palkkio oli ruhtinaallinen 50 000 markkaa, siitä riitti myös Isomäen Ristolle ja Uotilan Pekalle.
( En tosin itse ollut paikalla rahoja vastaanottamassa, tuotantoa edusti Anneli Pallas ja minun kortillani Tampereella kuljeskeli poikkeuksellisen lahjakas nuori elokuvafanaatikko ”Jäppinen”, joka myöhemmin päätyi Ruotissa tekemään White Power musiikkivdeoita ja jouti vankilaankin).

Tampereen Tiiliholvissa kokoontuivat paitsi rahariikkaat myös radikaalit ( useimmiten kabinetissa paellaa syömässä), jollei paikkana ollut Tillikka ja pyttipannu.

Tänä vuonna.... Vanhojen aikojen kunniaksi Tahvo Hirvosen Stalidlaista tangoa etsimässä ensi-ilta. ( Nuori Tahvo jauhoi valkosipulia, sijoitteli linkkarin terää kaulalleni ja kuunteli illasta toiseen Kauko Röyhkän Minä kuljen biisiä kuvatessaan Porissa  Tarmo Hynäsen onnellista päivää).

Heti Stadin tangon jälkeen keskiviikkona on edes jonkinlalsta underground-perinnettä hengissä pitävä Petri Hagnerin Mies ja Videokamera, jonka pääosassa on Porin renesassitaiteilija Räty Circlestä.

Sitten: Oil City Condifental, vaikka Dr Feelgood ei minussa suurimpia väreitä herätäkään. Ja edottomasti Joonas Neuvosen ”kaikkien aikojen huumevalistuselokuva” Reindeerspotting- Pako joulumaasta, joka on onnistunut hankkimaan käsittämättömän K-18 leiman.

Jollen olisi nähnyt Miesten vuoroa jo niin monta kertaa, sijoittaisin sen kokemisohjelmistooni, vaikka vain nähdäkseni yltääkö yleisö standing ovationeihin.

Linnake Euroopasta kokonaisuus. Jep, vaikka en tunnekaan niitä.

Mutta ehdottomasti Elokuvakontaktin ( 40 v muuten) parhaita kautta aikojen.. Elsa, Sijainen ja tietysti Ampumaradalla, jonka tekemiseen kuvittelen osallistuneeni. ( Vuosina 68-70 tehtiin niin paljon kaikenlaista, että ei niistä pitänyt edes lukua).
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu