Ma 24.05.2010 @ 17:02Iikka Vehkalahti

Turkkilaiseen tapaan

Perjantai-ilta. Klo 21.30 valitollisen televisiokanavan TRT:n ykköskanavalla. Suora lähetys. Aiheena dokumenttielokuvafestivaalin palkintojenjako. Tunnin mittaisen galan aikana jaettiin palkintoja elokuville, joita etukäteen arvioitiin liian poliittiseksi Turkin hallitsijoille.


Mielenkiintoinen tapahtuma. TRT oli järjestänyt kolmannenkerran dokumenttielokvuafestivaalin, jossa oli ensimmistä kertaa myös kansainvälinen kilpailu ( jossa mukana mm. Space Tourists, Wall To Wall, Corridor 8 jne..).

Juryssa meikäläisen lisäksi istui Al- Jazeeran dokumenttikanavan johtaja Muhamed., NHK:n veteraani ( SilkRoad) Keichiro Kondo, Eurodocin Anne – Marie , SVT:n Axel Arnö ja turkkilainen paljon palkittu Atalaya.

Kirjoitan kilpailusarjasta ja juryn työskentelystä erikseen, mutta erikoisin tai mieleenpainuvin oli palkintojenjakotilaisuus, jossa palkintoja lavalla suorassa gala-illassa jakoivat juryjen puheenjohtajien lisäksi - ja ennenkaikkea - mm. TRT:n, Bosnian, Makedonian televisioyhtiöiden pääjohtajat, kulttuuriministeriön ja suurpankin edustajat.

Tapahtumalla oli selvästi muukin agenda kuin pelkästään dokumenttielokuvan arvostuksen nostaminen. ”Ottomania” kuvaili istanbulilainen ystäväni tapahtumaa seuraavana päivänä.

Mutta silti mielenkiintoista, että juuri dokumentti oli valittu TRT:n välineeksi esitellä kansainvälistä luonnettaan, vahvistaa asemaansa naapurimaiden suuntaan jne...

Ja: kansallisessa sarjassa ensimmäinen palkinto oli 15 000 euroa ja kansainvälisessä sarjassa jaettiin viidelle elokuvalle 37500 euroa.

Ja : toisen kansallisen sarjan kaikki kolme palkittua oli selvästi poliitttisia elokuvia ( Kurdi, Armenialainen, vankila-elokuva). Kansainvälinen ykköspalkinto meni puolestaan – ei huippuhienosti kuvatulle ja osin jopa reportaasinomaiselle, mutta ehdottoman koskettavalle , liikuttavalle tarinalla naistyöläisistä jotka olivat vuosien kamppailun tuloksena saaneet tehtaan omiin käsiinsä Argentiinassa.

Ja Women Of Brukman elokuvan kanadassa asuva ohjaaja osoittautui palkintojenjakotilaisuudessa vuonna 1980 maasta karkotetuksi turkkilaiseksi, jonka ilo oli ylitsevuotavaa – suorassa televisiolähetyksessä. TRT:n pääjohtaja oli puolestaan lavalla jopa osin vaivautunut.

Itse Gala-ilta oli yhtä ikävystyttävä kuin suomalaiset palkintojenjakogaalat televisiossa, mutta kotimaassa ei ole koskaan niitä poliittisia takavirtoja, joita aisti Istanbulissa.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu