La 11.04.2009 @ 13:37Benjamin Oroza

Tarinateltta kutsuu Sinua

Tämä on kutsu sinulle. Epäröit. Niinhän me kaikki – aluksi. Mutta telttamme ovesta ovat kulkeneet lukuisat ennen sinua. Olemme yhdessä ihmetelleet, nauraneet vatsa kippurassa ja itkeneet. Vanha mies kertoi elämänsä kalasaaliista ja entinen invataksinkuljettaja halvaantumisestaan. Punaiseen tunikaan pukeutunut rouva kertoi tyttärensä perheineen kadonneen Jordaniaan.

Nuori isä Jorvin sairaalan lastentenosaston pihalla kertoi poika sylissään koulukiusaamisesta. “Jospa tämä tarina estäisi edes yhtä lasta joutumasta kiusatuksi”. Karhupuistossa hyvin pukeutunut herrasmies kertoi lupaavasti alkaneen rakkaustarinansa. “Sain yhden yön aikana 20 siemensyöksyä, nukuin hänen sisällään. Sitten hän teki minulle kaksi aborttia. Rakkaudella ei pitäisi leikkiä”. 74-vuotias rouva meni Kansaneläkelaitoksen toimistoon, koska työttömyystuki oli myöhässä pari päivää. Onnellinen tarina päättyi siihen, että toimiston työntekijät keräsivät hänelle työttömyystuen suuruisen kolehdin.

Entä jospa kertoisit elämäsi käännekohdasta tai tähtihetkestäsi? Siitä päivästä jolloin palaset loksahtivat paikoilleen ja jokin muuttui. Kerro miten sinusta tuli se mikä nyt olet. Olitko tuolloin juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan tai väärässä paikassa väärään aikaan? Tarinasi alkaa kenties näin: “Oli aurinkoinen päivä enkä uskonut ihmisiin enkä ihmeisiin... harkitsin itsemurhaa ja olin miettinyt kaiken viimeistä yksityiskohtaa myöten, mutta sitten sattui jotakin odottamatonta...” Tai: “Siihen aikaan minulla oli rahaa kuin roskaa, mutta sitten näin kadun toisella puolella tutun hahmon...”. Tai näin: “Minulla oli kiire kokoukseen, olin väsynyt ja yhtäkkiä mä törmäsin autolla johonkin...”.

Kenties päiväsi meni pilalle, kun huvijahdistasi loppui bensa keskellä avomerta tai päiväsi pelastui, kun löysit puistonpenkiltä kossunpuolikkaan. Välillä selviäminen on pienestä kiinni. Tarinasi on voinut sattua metsästysretkellä, kotona, koulussa tai työpaikalla. Kaikkialla ja jokaiselle sattuu ja tapahtuu. Jokainen päivä on erilainen. Aurinko paistaa välillä risukasaan.

Tämä kutsu on myös sinulle, joka haluat murtaa pitkän hiljaisuuden. Kannat sydämessäsi raskasta taakkaa. Sinulla saattaa olla luurankoja kaapissasi. Tai haluat tulla ulos kaapistasi. Nyt tai ei koskaan koko kansakunnan edessä. Ehkäpä salaisuutesi saa nyt vertaisensa yleisön. Mieti millaisena ihmisenä haluaisit itsesi muistettavan? Ole muille esimerkki.

Tarinatelttamme on avoin kaikille Suomessa asuville. Olitpa kansanedustaja tai asunnoton alkoholisti, veijari tai pyhimys, maahanmuuttaja tai kymmenennen polven helsinkiläinen, olet sydämellisesti tervetullut telttaamme kertomaan tarinan, jota kannat sydämelläsi. Tarinan, jonka haluat jakaa meidän kaikkien Suomessa asuvien kanssa. Varaa elämästäsi hetken tovi ja astu peremmälle. Useimmat tarinat kestävät minuutista kuuteen minuuttiin. Kokeile!

Entä miksi haluamme kuulla ja taltioida juuri sinun tarinasi? Olipa omakohtainen tarinasi miten tahansa nolo, arkinen, erikoinen, jännittävä, koskettava tai syvällinen, tarinasi on lahja aikalaisillemme ja jälkipolville. Me tarjoamme pullakahvit. Käy ovesta sisään. Istahda tuolille ja kerro nimesi. Aloita tarinasi kaikessa rauhassa. Kerro mistä kaikki alkoi ja mitä tapahtui. Sana on sinun.

Benjamin V. Ahonen

************

Tarinateltta on osa Lönnrot2017-projektia. Kts. mm. www.yle.fi/dokumenttiprojekti/Lönnrot2017

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu