La 12.09.2009 @ 08:00Iikka Vehkalahti

Less Is More

Katselin Pasi Riialin Rakentajat dokumentin raakaversiota ja ilahduin. Kuinka merkittävää on, kun pienestä löytyy niin paljon. Miksi? Koska silloin näemme elämämme merkityksellisyyden, arkipäivän dramatiikan.

Pasi oli toinen Dokumenttiprojektin ja AVEK.n Toinen Suomi-projektiin kuuluneen Vaalitaiston ohjaajista. Vaalitaisto puolestaan poiki kunnollisen rahoituksen Rakentajille, joka ei suinkaan ole vielä valmis. Edessä on 1-2 leikkauskierrosta, mutta potentiaali siinä on.

Jari Heikkisen leikkaama elokuva alkaa öiseltä kadulta. Kadun vieressä sementtitasanteella nukkuu ihmisiä,joku on hereilläkin, asunnottomia ? Seuraava aamu paljastaa, kyse on omakotitalotontteja Kotkassa jonottavista ihmisistä.

Rakentajat seuraa yhtä perhettä, joka muista poiketen rakentaa talonsa pitkästä tavarasta ja suurimmalta osalta yksin. Perhe on oikea ydinperhe, kivan oloiset vanhemmat, kaksi pientä lasta.

Elokuva seuraa koko rakennusprosessia. Perhe rakentaa ja viereen tuodaan yhdessä päivässä paikalleen laitettavia valmistaloja. Toinen päähenkilö on pikkujobbari, joka hankkii itselleen kolme tonttia ja eestiläisten työntekijöiden kanssa pysyttää taloja myyntiin.

Dokumentissa ei tapahdu suuria draamoja. Kukaan ei tee konkurssia, perhe ei ajaudu avioeroon, lapset säilyvät terveinä.Mutta miten hykerryttävää on seurata, kun perheenäidillä on tyttöjen ilta ja viiniä nautiskellen nuoret naiset maalaavat seiniä ja seuraavana päivänä tarkkaa isä tarkastelee maalausjälkiä
valonheittäjän kanssa.

Ja miten tuttua jaloissa pyörivä pikkulapsi, jonka läsnäolo tekee kunnollisen työnteon mahdottomaksi. Miten tärkeää on löytää yhdessä päivässä pystyyn rakennettavasta valmistalosta virheitä, kun rakentaa kuukausia samanlaisista materiaaleistaan omaa taloaan. Ja miten koskettavaa, kun perhe onnellisessa lopussa katselee rakentamistyöstä kertovia valokuvia. Kuten Davin Oppenheim sanoi, prosessi on aina tärkeämpi kuin lopputulos.

Ja minä ? Minä tehtyäni seitsemän remonttia, joista kolme suurta peruskorjausta, ajattelin: ei koskaan enää. Ja toisaalta: kyllä jokaisen miehen pitää kerran eläessään rakentaa perheelleen koti, se on suomalaisen miehuuskoe.


 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu