Pe 27.02.2009 @ 09:40 Iikka Vehkalahti

Taiteilija ja tuottaja

Televisio on tietoisesti kehittynyt paljon kymmenen vuoden aikana (sen verran olen ollut Ylen palveluksessa). Toiminta on tullut tilauspohjaiseksi, asiakaslähtöisemmäksi, joustavammaksi, tehokkaammaksi, tuottavammaksi.

Tavoitteena on tuottaa hyviä, yleisön saavuttamia televisio-ohjelmia segmentoituneelle yleisölle mahdollisimman ammattitaitoisesti ja taloudellisesti. Ja sehän on vain hyvä. Koska televisio käyttää joka päivä melkoisen määrän uutisia, asiaohjelmia, draamoja, viihdettä, reality-tv.tä jne.. jne… Tuotteita meidän päivittäiseen kulutukseemme. ( Joista osa jää elämään ajankuvina).

Tätähän myös tv-dokumenttien tekeminen on, saksalainen Geo on tuotteistanut dokumenttinsa Jo niin pitkälle, että kuvakoot ja kuvakulmat dokumenteissa on määritelty etukäteen.

Mutta että dokumenttielokuvankin alueella on liikahdettu samaan suuntaan.. Järjestetään foorumeita, pitsaustilaisuuksia ja kerrotaan tekijöille millaisia ohjelmapaikkoja ja toiveita meillä rahoittajilla ja televisiolla on. Ja me televisiossa vaadimme, että tarinan täytyy vangita yleisö, saada yleisöä, istua televisioon, olla suunnattu tietylle yleisölle.

Kaikki tämä on perusteltua ja aiheuttanut paljon hyvää. Tuottajille on tullut tietoisuus siitä, että dokumenttielokuviakaan ei tehdä tyhjiöön, ne eivät ole ohjaajien masturbointia.

Mutta toisaalta: Mikko Niskanen ei tehnyt tuotetta ohjatessaan Kahdeksaa surmanluotia, kansainvälisen tason työtä.. Eivätkä markkinatutkimuksia, yleisösegmenttejä ja tilaajien toiveita ole ajatelleet monet, monet muutkaan mestarillisten taideteosten tekijät.

Taitelijan ja tuottajan ammatit ovat eri ammatteja. Niitä ei pitäisi sotkea keskenään. Tämän pitäisi tajuta sekä tekijöiden että tuottajien.

Jos dokumenttielokuvan aihetta ja toteutusta suunnitellessa ajatellaan ensisijaisesti, että mitenhän tämä rahoittajaa tyydyttää ja mihinhän ohjelmapaikkaan tämä elokuva istuu, voidaan olla aika kaukana luovan prosessin alkulähteiltä: minulla on tarina/asia jonka haluan kertoa muille parhaaalla mahdollisella tavalla ja minun välineeni siinä on dokumenttielokuva ( ja minä teen sen vaikka te sanoisitte piru vie mitä).
 

1 kommentti

"minä teen sen vaikka te sanoisitte piru vie mitä" - erittäin oivasti sanottu.
Dokblogista: Mielenkiinnolla luen täältä ajatuksia, hyvä blogi, mielenkiintoisia ajatuksia. Toivottavasti lukijat kommentoisivat enemmän, vaikka sitten anonyyminä.

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu