Ti 23.11.2010 @ 09:30Miia Haavisto

Ankara paikka

IDFA:n Forum on ankara paikka. Tapahtuma, jossa vielä joitakin vuosia sitten pärjäsi ihan kohtuullisesti, jos ohjaaja oli ansioitunut, tuottajakin jo jotain tehnyt ja esiteltävässä hankkeessa oli jotain ideaa. Vaan ei enää.

Forumiin hakee joka syksy n. 500 tuottajaa projekteillä, joita on rahoitettu, kehitelty ja usein myös esitelty jo sitä ennen kansainvälisillä televisiomarkkinoilla, mistä löysät on otettu jo pariin kertaan pois. Forumiin valitaan näistä alle 50 tuotantoa. Parikymmentä hanketta esitetään edelleen perinteiseen tapaan isossa salissa parillekymmenelle rahoittajalle. Loput viedään pienempiin istuntoihin joukolle valikoituja commissioning editoreita, joita juuri siinä pöydässä esiteltävät projektit voisivat todennäköisimmin kiinnostaa.

Trailerit ovat parhaimmillaan ällistyttävän hyviä. Traileri, joka saa muutaman minuutin kestossa vedet silmiin ei synny sattumalta. Tai sellainen traileri, joka antaa hetkessä lupauksen näkemyksestä, tyylistä ja jopa elokuvan sisällöstä. Hyvä traileri tehdään tyypillisesti materiaalista, jonka on kuvannut kuvaaja ja leikannut leikkaaja. Se luo salissa välittömästi hyvää tahtoa. Kaikkihan me katsomme mielummin jotain hyvää kuin huonoa. Onnistuessaan traileri poistaa suuren osan lukijoiden mieleen katalogitekstin perusteella hiipineistä epäilyistä ja hankalista kysymyksistä. Ja kun traileri on fantastinen, niin sen jälkeen on helppoa.

Nordisk Forumissa tunnelma on leppoisampi kuin IDFA:ssa. Se voi joskus hämärtää sitä , miten paljon valmistautumista, viitseliäisyyttä, taitoa ja oikeaa ajoitusta kansainvälisen rahoituksen hankkiminen IDFA:ssa nykyään suomalaisiltakin edellyttää. Se on kallista ja aikaavievää puuhaa kaikille. Se on sitä myös elokuvien rahoittajille.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu