To 26.03.2009 @ 19:39Iikka Vehkalahti

Suomi maailmankartalle


Olin Amsterdamissa päättämässä, mitä 15 elokuvahanketta noin kolmestasadasta hakemuksesta Jan Vrijman Fund tukee tämän kevään jaossaan. ( Kts Tuen blogi dokblogista) .Kokonaisuudessaan Euroopan ja USA:n ulkopuolelta tulleet hakemukset virkistävät tärkeydellään ja erilaisuudellaan. (Aivan kuten Kolmas ulottuvuus on tehnyt Ylessä).

Tukea saivat mm. suomalaisille tuttu Nishta Jain Intiasta ja Escobarista kertova suurdokumentti Kolumbiasta. Yksi kaikkien vahvimmista hakijoista tuli Uruguaysta..

” The documentary tells the story of city´s population, their hopes, their doubts and above all, the changes that are generated by the arrival of a multinational corporation: from the mayor to the carbage classifier, going though truckers, loggers, prostitutes, port workers, policemen and even thieves. The city of Fray Bentos becomes temporarily Fraylandia.”

“We are not interested in taking a stand against or favor as “propaganda”, but it is necessary to put an eye on several areas, which we believe that are not being taken into account or being ignored or sidelined. We are interested in bringing them to light…… so it comes to something much deeper that involves us all Urugayansa and even throughout the region.”

Vitaten sekä Hupert Sauperin Darwins Nightmare-elokuvan muotoon että Hegeliin urugualayinen tekijä kirjoitti erittäin taitavasti siitä suuresta muuroksesta, jonka jättiyhtiön tuleminen pienelle, remote alueelle aiheuttaa sekä hyvässä että pahassa.

Tarinahan on tuttu eri puolilta maailmaa, mutta tässä hankkeessa elokuvantekijän kypsyys asettaa kysymyksiä oli paljon pidemmällä kuin monessa propagandistisessa dokumentissa.

Niin ja tietysti ainakin minulle uutta on, että puolessavälissä tekstiä tekijä myös kertoo, mikä tämä kansainvälinen jättihanke on. Tietysti Botnian selluloosatehdas.

Oli terveellistä kokea, miten ulkopuolinen näkee suomalaisten toiminnan. Mehän, minä mukaan lukien, olemme niin isänmaallisia, että perusasetelma on aina, me teemme maailmalla hyvää, muut taas….

No, mitä me teemme Uruguayssa nähdään toivottavasti parin vuoen kuluttua elokuvassa, jonka yksi päähenkilöistä on Suomesta ja jolla toivon mukaan on myös suomalainen yhteistuottaja.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu